cinke etetés a Mátrában

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2017. Február 28. Kedd - Elemér
hirdetes
 | Szerző: BB
címkék: érdekességek, túra, utazás

Etesd a tenyeredből a cinkéket ezen a varázslatos helyen!

hirdetes
cinke etető hely

 

Amikor egy szabadban élő állat úgy megbízik benned, hogy a közeledbe merészkedik olyannyira, hogy elvegye a kezedből az ételt, az elképesztő élmény. Pláne, amikor egy igazán félénk kismadárról van szó, amit csak maximum kiskorodban az ablakon keresztül csodálhattad, ahogy a fa ágán vagy a madáretetőben csemegézve illegeti magát. Mátrában létezik két tökéletes hely arra, hogy összebarátkozhass cinkékkel, csuszkákkal, és más erdei madarakkal valamint a mókusokkal is. A Mátrai Gyógyintézet elvarázsolt parkjainak nem mindennapi környezetét felfedezni közben egy igazi kaland. 

A Mátrai Gyógyintézet története:


A Gyógyintézet kettő komplexumból áll. Egyik épületsora Mátraházán, másik pedig Kékestetőn található, melyek könnyen megközelíthetőek a túraútvonalak mentén és a helyi buszjáratokkal is, ez utóbbi egész pontosan az intézet kapujában tesz le. A két intézmény története 1932-re nyúlik vissza, amikor megnyitották kapuikat egymástól teljesen függetlenül. A kékestetői volt akkoriban az ország első és legmodernebb klimatikus gyógyszállója. Csonka János, a porlasztó feltalálója szabadalmi díjából építette, Miskolczy László tervei alapján. A második világháború során egy évig német katonai kórház volt, ezalatt sajnos a berendezés nagy része megsemmisült. A mátraházi egység területén megtalálható katonatemető ennek az emlékét őrzi. Ezt követően Csonka János megpróbálta rendbe hozni az intézményt, de 1949-ben államosították és magaslati gyógyintézetté tették.  A Mátraházi Intézménynél a Szent László forrás segítségével meg tudták oldani a vízellátást, ezért oda helyezték el a tüdőbetegek ellátásának központját. 

hirdetes

 

 

 


2005-ben lett véglegesen Mátrai Gyógyintézet a mátraházi és kékestetői részt összekötve. Mindkét komplexumon végeztek többszörös felújítást, amely a mátraházin jobban meglátszódik, de a kékestetői is remekül fest. Igazi klasszikus, század eleji stílust idéznek, aminek parkjaiban még akkor is egy élmény sétálni, ha nem betegként vagyunk ott. Szerencsére a szállodában pihenés céljából, is ki lehet venni szobákat, nem csak beutalóval a kezünkben érkezhetünk. A parkokat pedig szabadon lehet látogatni, hatalmas területein felejthetetlen sétákat róhatunk körbe.

 

 

hirdetes
hirdetes

Etesd a tenyeredből a cinkéket ezen a varázslatos helyen!

Etesd a tenyeredből a cinkéket ezen a varázslatos helyen!

2017-02-14

Létezik az a középkori kastélyparkot idéző hely Magyarországon, ahol a cinkék a kezedből csipegetnek és a mókusok körülötted ugrálva követelik a diót!

Bemutatjuk a világ legszebb tavait

Bemutatjuk a világ legszebb tavait

2017-02-28

A világ tele van gyönyörű helyekkel, természeti csodákkal.Ezek közé tartoznak a tavak is.Most bemutatjuk a legszebbeket közülük.Nézze meg Ön is a listát róluk!

Európa érintetlen paradicsomai

Európa érintetlen paradicsomai

2017-01-26

Az alábbiakban bemutatunk 5+1 olyan helyet a kontinensről, melyek érintetlenségükkel igazi színfoltjai Európának. Fantasztikus helyek következnek!


2017-02-08 Csodálatos Erdély II.

Bemutatjuk Erdély legszebb részét egy kicsit jobban. A Madarasi Hargitáról van szó, ahol ugyan még a nyár a fő szezon, de a tél sincs már lemaradva annyira.

2017-02-07 Legmenőbb hajóhotelek Európában

Összegyűjtöttük nektek Európa 5 pompás hajóhotelét. Garantáltan álomba ringat, és abban is biztosak lehettek, nem éreztek majd szilárd talajt a lábatok alatt.

2017-02-08 Megnyílt Európa első víz alatti múzeuma

Megnyitották Európa első víz alatti múzeumát a Kanári-szigeteken. Egy egészen különleges helyről van szó, amit megnézni sem olyan egyszerű, mint gondolnánk.

2017-01-31 Ahol a sarkvidéki kalandod kezdődik

Tromso tökéletes hely megcsodálni a sarki fényeket, bővelkedik sokszínű modern szabadtéri programokban, pezsgő éjszakai életben, elsőrendű helyi éttermekben.

Budapest Boat Show

2017-ben a 26. alkalommal kerül megrendezésre Magyarország legnagyobb szárazföldi kikötője, a hajózás és a vízi sportok szezonnyitó nagyrendezvénye...

Új- Zéland és a Gyűrűk Ura kapcsolata

Tudta, hogy a Gyűrűk Urát és a Hobbitot is Új-Zéalndon forgatták? A filmeket már rég bemutatták, de a helyiek a mai napig nagyot kaszálnak a...