Hihetetlen felvételen hallgathatod meg a grönlandi bálnák jazz-szerű énekét.

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Április 25. Szerda - Márk
hirdetes
 | Szerző: CZs
címkék: érdekességek, tenger,óceán

Jazz-szerű hangokat adnak ki a grönlandi bálnák

hirdetes
Elképesztő felvételek, így énekelnek a grönlandi bálnák.

A University of Washington (UW) vezette tanulmány, amely során a grönlandi bálnákról készült hangfelvételek is elemzésre kerültek, rávilágított az emlősök rendkívüli énekére, amit a tudósok a jazz-hez hasonlítottak.

A kutatás

 

Az UW csapata víz alatti mikrofonok segítségével gyűjtötték össze a kutatásukhoz szükséges anyagokat 4 teljes éven keresztül Grönland keleti partján. Majdnem minden emlős hangok segítségével kommunikál, de csupán egy maroknyi faj képes ténylegesen olyan komplex “dalokat” produkálni, mint a bálnák. 

 

“A púpos bálnák dalai a klasszikus zenéhez hasonlíthatók, a grönlandi bálnák jazz-szerű hangokat adnak ki.” – mondta Kate Stafford, a University of Washington Applied Physics Laboratory kutatója és a tanulmány vezetője. “A hangzás sokkal szabadabb, amikor végighallgattuk a 4 téli időszak alatt készült felvételeket, nem csak hogy nem találtunk ismétlődő hangzást, de minden szezonban új hangsort véltünk felfedezni.” Az eredmények szerint a területen élő populáció jó egészségnek örvend, ami már csak azért is nagyszerű, mert kritikusan veszélyeztetett fajról beszélünk. 

hirdetes

 

Kate Stafford már több mint egy évtizede kutatja a bálnák vokalizációját, és követi nyomon a tengeri emlősök szokásait. Egy 2012-es tanulmányában a téli tenyészidőszakot vizsgálta Grönland nyugati partjainál, ami alatt a bálnák folyamatos énekét figyelhette meg. “Reménykedtünk benne, hogy amikor a hidrofont felhozzuk a vízből, lehetőségünk lesz hallanni és vizsgálni a dallamokat. Ehhez képest a nap 24 órájában daloltak az emlősök novembertől egészen áprilisig, így hihetetlen felvételek kerültek birtokunkba.”

 

Az új kutatás a korábbi eredményeire támaszkodik. Többek között az is kiderült, hogy ezen a területen a bálnák késő ősszel és kora tavasszal is különféle zenei dallamokat produkálnak, azt is megállapították, hogy minden pontban eltér bármelyik más területen élő bálnák hangjától, hiszen összetett hangsorral kommunikálnak.

 

A kutatóknak még nem sikerült tisztázniuk, hogy pontosan miért énekelnek, valamint miért változtatják az énekeket a bálnák az év különböző szakaszaiban, azt azonban tudják, hogy a navigációhoz, az élelemszerzéshez, egymás azonosításához is különböző módon szólalnak meg. 

 

Hallgasd meg a bálnák hangjáról készült felvételt a következő oldalon!

hirdetes
hirdetes

Ezektől a luxus lakóhajóktól a lélegzeted is eláll

Ezektől a luxus lakóhajóktól a lélegzeted is eláll

2018-04-13

El tudod képzelni, hogy reggel az ébresztőóra fülsüketítő zaja helyett a hullámok lágy ringatózására ébredsz? Hogy bármikor útnak indulhatsz és felfedezheted a vizeket úgy, hogy minden éjjel a saját ágyadban alhatsz? Ezeknek a lakóhajóknak a tulajdonosai akár minden nap átélhetik ezeket, sőt ennél sokkal többet is.

Jazz-szerű hangokat adnak ki a grönlandi bálnák

Jazz-szerű hangokat adnak ki a grönlandi bálnák

2018-04-13

Ha világhírű jazz zenészekre gondolsz, nem a grönlandi bálna az, ami először eszedbe jut. Egy tanulmány szerit a sarki bálnák jazz-hez hasonlító hangokat adnak ki, rendkívüli felvételeken hallgathatod most meg az emlősök különleges énekét.

Nem minden a luxus, íme a legsokkolóbb tények óceánjárókról

Nem minden a luxus, íme a legsokkolóbb tények óceánjárókról

2018-04-11

Mi az, ami egy óceánjáróról legelőször eszünkbe jut? Hihetetlen kényelem, mérhetetlen luxus, kikapcsolódás és szórakozás, ínycsiklandó ételek, és nem utolsó sorban álomszép tájak. Ez a kép azonban nem teljesen fedi a valóságot. Íme a legsokkolóbb tények óceánjáró hajókról!


2018-02-18 Így lehet egyszerű és biztonságos a dokkolás

Egy hajó kikötése nem egyszerű feladat, ha csak nem vagyunk különösen gyakorlottak, de még akkor sem gyerekjáték. A legtapasztaltabbak számára is okozhat meglepetéseket a dokkolás. Érdemes néhány dologra odafigyelni, hogy egyszerűen és biztonságosan rögzíthessük a hajót. Íme 10 jól bevált tipp, amik sokat segítenek majd a dokkolás során.

2018-04-20 Elképesztő érdekességek az óceánokról

Az óceánok és tengerek varázslatos világa számtalan izgalmat rejt. Soha nem látott lények, elképesztő természeti kincsek, amik az oceonográfusok sok-sok éves kutatásai során napvilágot láttak. Íme 8 lenyűgöző tény az óceánokról.

2018-04-19 10 sikeres híresség, akiket örökbe fogadtak

Sajnos nem mindenkinek adatik meg, hogy saját szülei mellett nevelkedjen és élje le az életét, de ez nem állította meg az alábbi hírességeket abban, hogy nevüket az egész világ megismerje. A következőkben néhány híres személyt sorolunk fel, akiket gyermekkorukban örökbe fogadtak.

2018-04-22 Sikeres vállalkozás, sikeres élet? Ezeket a tanácsokat kell megfogadnod hozzá!

Egy új üzlet beindítása nem kis feladat. Le kell mondanod a biztos, stabil fizetésről és fejest kell ugranod a kiszámíthatatlan ismeretlenbe. Ez csupán egy a rengeteg cél közül, amiket sokan kitűznek maguk elé, aztán sosem tesznek értük.

Ezek a legszebb idézetek a Balatonról

A magyar tenger számos költőt, írót és nagy gondolkodót megihletett már. Nem is csoda, minket is évről évre elvarázsol a tó és a települések...

Izgalmas legendák a magyar tengerről

A csodával határos eseményeket és helyeket igyekszünk történetekkel magyarázni, mióta világ a világ. Hogy is maradhatna így ki a Balaton...

Köszönjük az értékelésed!
Kérjük jelentkezz be az értékeléshez!
Értékeld ezt a helyet
Írd le a véleményed a helyrőlIRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.