Mikor kell órát állítani 2011-ben? Téli időszámítás és óraátállítás 2011. Óraátállítás 2011. ősz

Kövess minket facebookon!
Főoldal > 2011. óraátállítás

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

2011. óraátállítás


2011/02/10

Forrás: vitorlazas.hu

Mikor kell 2011-ben órát állítani, óraátállítás 2011 ősze?

Az óraátállítás 2011 őszén október 30-án történik.  Az óraátállítás során az órát vissza kell állítani, tehát 1 órával többet  fogunk aludni. Hajnali 3 órakor  még csak 2  óra lesz.

Óraátállítás 2011

Óraátállítás 2011. október 30.

 

Az első óraátállítás


Az óraátállítás először 1976-ban, három évvel az első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy az akcióval 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítás érhető el. Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről-évre a nyári időszámítást, amelynek szintén az volt a célja, hogy energiát spóroljunk meg. A nyári-téli időszámítást jelenleg egy kormányrendelet szabályozza, amelyet az Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. Eszerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

 

Óraátállítás a nyári időszámítás módja

 

A nyári időszámítás megvalósításának módját (óraátállítás) az a csillagászattal összefüggő jelenség adta és adja, hogy Földünk északi féltekéjén a napéjegyenlőség kezdetétől (március 21) a végéig (szeptember 23) hosszabbak a nappalok, és rövidebben az éjszakák, mint télen. Ebből a tényből az a kézenfekvő előny származhat, hogy amennyiben a napfény által adott ingyenes „fénybiztosításö nagyjából egybe esik a lakosság ébrenlétével, akkor kevesebb lehet a világításra elhasznált villamos energia mennyisége. Tehát, ha a lakosság átlagos ébrenléti ideje (reggel 7 és este 22 óra között) nagyjából egybeesik a természetes világítás időtartamával, akkor jelentős mennyiségű villamosenergia-megtakarítás érhető el. Ez a felismerés vezetett oda, hogy a kronométereket az utóbbi évtizedekben tavasszal (március utolsó vasárnapjának hajnalán 2 órakor 3 órára (óraátállítás) egy órával előre vitték, míg ősszel (régebben szeptemberben) egy órával visszatekerték.

 

2011. óraátállítás célja

A nyári időszámítást Magyarországon hosszú évtizedek óta alkalmazták és alkalmazzák, bár voltak évek, amikor ez szünetelt. Az ötvenes években még az akkori kapacitási nehézségek enyhítésének reményében alkalmazták, míg a későbbi időben az óraátállításimegoldásának már villamosenergia-megtakarítási célja lett.

 

 Az óraátállítás eredménye

A tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése, akkor naponta 1,5-3 százalékos, 2.000-4.000 megawattóra csökkenés tapasztalható az áramfelhasználásban. Ez a napi mennyiség ezer háztartásnak akár egész évre elegendő lenne. A megtakarított árammennyiség lényegében egy kisebb város éves fogyasztásának felel meg.

Óraátállítás hatása

 

Az időátállítás előidézheti a koncentrációképesség zavarait, reggelente pedig fokozott álmosságot okozhat. Egyes felmérések kimutatták, hogy az óraátáálítást követő hétfőn általában megsokszorozódik a közlekedési balesetek száma.

A téli-nyári időátállítás miatt a szervezet belső órája kieshet a ritmusból, ami koncentrációs és alvási zavarokhoz, illetve fáradtsághoz vezethet - de nem mindenkinél. Horst-Werner Korf, a Frankfurti Egyetem professzora szerint az emberek az órák átállítását az alvás és ébrenlét egyéni ciklusának - kronotípusuknak - megfelelően különbözőképpen élik meg.

Óraátállítás eltörlése Oroszországban

 

Dmitrij Medvegyev elnök egy  bejelentette, hogy eltörli Oroszországban a téli időszámítást. Indoklásként azt hozta fel, hogy az időváltáshoz való alkalmazkodás stresszel és megbetegedésekkel jár.

Az elnök közlése szerint tavasszal, március utolsó vasárnapján állítják át utoljára az órákat, ősszel már nem állnak vissza a téli időszámításra. Oroszországban ez eddig minden évben október utolsó vasárnapján történt meg. Idén a nyári időszámítás március 27-én kezdődik, és október 30-án kellett volna visszaállni.

Medvegyev mostani döntése azt jelenti, hogy télen Oroszországban az áttérést megőrző országokhoz képest egy órával megnő majd az időeltérés. A nyári-téli időszámítás megszüntetéséről és az oroszországi időzónák számának csökkentéséről, mint lehetőségről Medvegyev első ízben 2009-ben, a parlament két házához intézett szokásos évi üzenetében beszélt.

 

 

Őszi óraátállítás - energiamegtakarítás?


A legújabb számítások kimutatták, hogy a fogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az őszi óraátállítással energiát megtakarítani. Amerikai kutatók három éven át mérték hét millió háztartás áramfogyasztását, az energiafogyasztás azonban nem csökkent az átállítás után. Ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az óraátállítás nem jelent áram megtakarítást.

 





Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Üzleti rendezvényhelyszín hotelben

Többnapos üzleti rendezvény hotelben   Ahhoz, hogy a rendezvényünk valóban sikert...

Előmerevítő

Az előmerevítő, másnéven vorstag egyárbocmerevítő drótkötél a hajó orrától az...

Luvgierig

Luvgierig - a szél felé forduló hajót hívjuk így

Őszi wellness

Az őszi wellness egyre népszerűbb kis hazánkban is, hiszen számos előnye van. Ha az őszi...

Sloop vitorlázat

A legelterjedtebb egyárbocos vitorlázat: nagyvitorla (gross) és orrvitorla (fock).
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.