notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

21 milliárd kilométerre jár tőlünk a Voyager-1

hirdetes

21 milliárd kilóméterre jár tőlünk a Voyager-1

GA
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Voyager–1 az amerikai Voyager-program első űrszondája. A Földtől legtávolabb lévő űreszköz. 1977. szeptember 5-én indították útnak a floridai Cape Canaveralból. Meglátogatta a Jupitert és a Szaturnuszt, és ez az első űreszköz, amelyik részletesen fényképezte e két bolygó holdjait.

 

Voyager-1

Eredeti célja a külső bolygók, a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz megfigyelése volt, melyet ikertestvérével, a Voyager-2-vel sikeresen teljesítettek is 1989-ben, de azóta is száguldanak tovább.

 

 

Eredeti céljuk során…

 

az ikerszondák megközelítették a Szaturnuszt és a Jupitert, többek közt vizsgálták a bolygók légkörének összetételét, szerkezetét, meghatározták tömegüket és alakjukat. A négy gázbolygó meglátogatásával járó Grand Tour (Nagy utazás) elnevezésű program keretében a Voyager–2-nek sikerült fényképeket készítenie az Uránuszról és a Neptunuszról is. “A Voyager sok szempontból valóban az emberiség legnagyobbra törő felfedezőútja” – fogalmazott Ed Stone, a Voyager kutatója.

hirdetes

 

Voyager-1 jupiter

Voyager-1 Szaturnusz

 

Üzenetünk a földön kívülieknek

 

A szondák rakterében az emberiséget és kozmikus környezetét bemutató szemléltető eszközöket helyeztek el. Egy kb. 30 cm-es, arannyal futtatott réz hanglemezen a Föld 35-féle természetes és az ember által keltett mesterséges hangjait helyezték el (többek között gyermeksírás, ugatás, nevetés), továbbá üdvözletet 55 nyelven, köztük magyarul is. Mozart Varázsfuvolájától a zairei pigmeusok és az ausztráliai bennszülöttek énekén át Chuck Berry Johnny B. Goode-jáig 27 zeneműből szerepel részlet. A lemezt alumínium tok védi, amin szerepel információ a lemez lejátszásához, és ami feltünteti a műhold indítási helyét. A lemez 2 cm-es területébe mintegy 0,26 nanocurie (kb. 10 Bq) aktivitású ultratiszta urán-238-at helyeztek el, aminek bomlásából megállapítható a szonda felbocsátási ideje.

hirdetes

 

Voyager-1 arany lemez

 

 

 

Az ikerszondák állapota

 

Bár a Voyager–1 indult másodikként, gyorsabban halad. 2012. augusztus 25-én lépett át a csillagközi térbe. Becslések szerint a Voyager–2 ezt a határt a következő években lépi át – mondta el Suzann Dodd, a Voyager-projekt vezetője. Hozzátette: az ikerszondák “olyan egészségesek, amennyire a nyugdíjasok lehetnek, mindkettőjüknél kialakultak különböző betegségek az évek során”.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Banque Populaire V

Banque Populaire V vitorlás hajó,trimarán A Banque Populaire V jelenleg a legnagyobb... Tovább

Cirrus

A cirrus egy 8-12 km magasan úszó apró fehér pamacsos felhőfajta. Ha kis számban... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 208

Átlagos értékelés: 4.7

érdekességek