Varázslatos helyek a Kárpát-medencében

Kövess minket facebookon!
Főoldal > 5 varázslatos hely a Kárpát-medencében

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

5 varázslatos hely a Kárpát-medencében


2024/02/20

Magyarország és az egykori Nagy-Magyarország teli van kincsekkel. Sajnos egyre kevesebben ismerik már hazánkat, egyre kevesebben tudják, hogy milyen csodákat rejtenek a határainkon innen és túl a vidékek. Az alábbiakban bemutatunk 5 különlegességet, melyek a világon is csodásak és egyedülállóak lennének. Az egyik ráadásul Budapesten található!

5 varázslatos hely a Kápát-medencében

1, Fogarasi havasok

Ezt a hegységet szerte Magyarországon is ismerik. Híres és hírhedt is egyben. Tevékeny eleme a transzfogarasi út, mely a világ egyik legveszélyesebb útjának számít. Nem is véletlen, hogy október végétől, a tavasz végéig le van zárva, mivel a hó és a lehulló sziklák miatt lehetetlen rajta a közlekedés. Szélessége 40, hosszúsága 70 km, legmagasabb pontja pedig 2544 méterre rúg föl. Tavak, vízesések, gyönyörű mezők színesítik. Népszerű kirándulóhelynek számít természetesen.

 

 

2, Tihanyi őslevendulás

 

Nagyon sokan odavannak a levenduláért, ami nem is véletlen. Nagyon szépnek mondott növény, melynek olyan sok hatása van mind a konyhai felhasználást tekintve, mind a gyógyászati célokat is ideértve, hogy még egy ilyen sokoldalú és hasznos növényt nehéz lenne mondani. Csak néhány hatás, a teljesség igénye nélkül: illóolaja nyugtató hatású, teája idegnyugtató, virágának a kivonata gyulladáscsökkentő hatású, de szívesen használják a szekrényekben, molyok távoltartására is.

A híres Tihanyi Őslevendulást még az 1920-as években Bittera Gyula telepítette. Tihany sok nevezetessége közül ez az egyik legnépszerűbb. Nézd meg a Tihanyi levendulás galériánkat, és rögtön megérted, miért is olyan közkedvelt! 

 

 

3, Torockó

Sokan nem tudják pontosan, hogy hol van Torockó, pedig az ottani Székelykő messzi földön híres. A település Kolozsvártól 60 km-re található, déli irányban. Érdekessége, hogy a környékkel ellentétben itt a magyar népesség aránya jóval nagyobb, mint a románoké: 80-20 % a megoszlása.


Székelykő a település mellett áll és fantasztikus a panoráma róla. A helyiek úgy tartják, hogy miatta náluk kétszer kel föl a nap: először mikor rendesen pirkad, másodszor pedig, mikor a hegycsúcson bukkannak túl a sugarai. Kirándulók ezreinek kedvenc helye. Külön aranyos történet, hogy a helyi „szórakoztatóipari egységben” külön oklevél jár a megmászásáért.

 

 

4, Rám szakadék

Őszintén szólva, ezt a helyet se tudja rögtön mindenki behatárolni, hogy merre is található pontosan.  A Dunántúli-Középhegység keleti részén, a Komárom-Esztergom megyei Dömös közigazgatási területén található gyönyörű szakadék.

A Rám-hegy tömbjébe vágódó Három-forrás-völgy különösen szép, egyik leglátogatottabb és vadregényes része. Barlangjai: Kőalja-barlang, Vízesés-alatti-sziklaeresz, Vízesés-feletti-sziklaeresz. Elképesztően népszerű helynek számít, mivel évente több, mint 60 ezer kiránduló keresi fel.

 

 

5, Molnár János barlang, Budapest

Ez a barlang a főváros II. kerületében található a Szemlő-hegy alatt. Ezt a helyet szokás nevezni úgy is, hogy az ország legnagyobb üregrendszere, melynek a teljes, víz alatti hossza 6 km (!). Alapvetően egy lezárt barlangról van szó, melybe a belépéshez előbb külön engedély kérése szükséges.

1982 óta védett helyszínnek számít.  Nevét Molnár Jánosról kapta, aki a járatait már az 1800-as évek közepén felfedezte és bejárta.A barlang nagy része víz alatt van. Felső száraz bejárata ( mert hogy a vízen keresztül is nyílik egy bejárat a belsejébe) a Malom-tó felett van. A tó szerepe a barlang életében továbbra is jelentős, hiszen ennek a forrásai miatt teltek meg a járatai vízzel, a Budai-hegységből érkező karsztvízzel egyetemben.

Te szeretsz új helyeket felkeresni?


Balaton érdekesség kultúra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Torben Grael

Torben Grael Születési hely/idő: 1960.  július 22. Sao Paolo Torben Grael...

Belső hely

Belső hely – versenyben a pályajel kerülésekor a külsõ hajó köteles helyet adni a...

Különleges vacsorahelyszín Budapest

Különleges vacsorahelyszínt keres Budapesten? A Salon Étterem a legjobb választás! Minőségi...

Stagreiter

Stagreiter - orrvitorlakapocs (=lovas)

Autopilot

Autopilot: Elektronikusan vezérelt, tájolóval és GPS-el (Global Position System)...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.