Így keletkezik a sarki fény

hirdetes

A sarki fény keletkezése

Tóth Pál
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az egyik legérdekesebb, de mindenféleképpen a legszebb természeti jelenség a sarki fény. De mi is ez a színes, kicsit misztikus jelenség? Ebben a cikkben egy kicsit utánajárunk eme jelenségnek.

Sarki fény

Attól függően, hogy az északi vagy a déli féltekén jelentkezik aurora borealis illevte aurora australis az elnevezése. Kivételes esetben például erős naptevékenység, napkitöréskor ezektől a helyektől távolabb is megfigyelhető a jelenség, nagyon ritkán még Magyarországon is.

Sarki fény

A fények elsősorban vöröses, zöldes-ezek az oxigén atomok miatt- és kékes- ez a nitrogén atomok miatt-színeket bocsátanak ki.  Ahogyan a színük, úgy a formájuk is különböző. Nincs két egyforma színárnyalat, és természetesen forma sem

Sarki fénySarki fény

A legtöbb ilyen töltött részecske a Napból származik. A részecskék nagy része nem jut át a magnetoszférán, amelyik azonban mégis, az a két féltekén bejutnak a légkörbe –azért a két féltekén, mivel a már említett magnetoszféra oda téríti el őket. 

Sarki fénySarki fénySarki fénySarki fénySarki fény

Ezek a folyamatok olyan 100 km-es magasságban zajlódnak le. Kicsit bonyolultan hangzik, de nem kell tőle félni J. Érdekes, hogy a különböző színeket az atomra vagy a molekulára jellemző tulajdonságok alapján bocsátja ki végül. 

Sarki fénySarki fénySarki fénySarki fény

A két féltekén a légkörbe hatoló (melyek sebessége körülbelül 750 km/h-ra tehető) töltött részecskék -leginkább protonok és elektronok- által gerjesztett, keltett időleges fényjelenség. Leginkább a két sarkkörtől északra és délre figyelhető meg (természetesen az északitól északra és így tovább), a késő ősztől kora tavaszig tartó időszakban.

Sarki fénySarki fénySarki fény

Ezek a kis részecskék ütköznek Földünk atomjaival, amelyeket aztán ionizálnak, gerjesztik őket és ezen gerjesztett atomok bocsátják ki magukból a fényt, miközben visszatérnek az alapállapotukba. 

Sarki fény

Forrás: wikipedia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

Tippek a téli vitorlázáshoz

2019-01-16

Tippek a téli vitorlázáshoz

Akár tetszik, akár nem, a tél végérvényesen beköszöntött, és ha a hó még nem is ért ide, a mínuszok már nagyon is a hétköznapok részeivé váltak. Ez azonban nem kell, hogy feltétlenül a vitorlázható időszak végét jelentse – a téli hajózás nagyon is lehetséges, csak sokkal több dologra kell odafigyelni közben.

utazás

Szótár

Tükör

Tükörnek nevezzük a hajók hátsú síkját. Tovább

Felnőttképzés

A közel 15 éves tapasztalattal rendelkező EFEB Felnőttoktatási Központ olyan színvonalas... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 111

Átlagos értékelés: 4.8