Emmaus kápolna története: Kísértet járta hely a Balatonon: a titkokkal teli Emmaus kápolna története

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Kísértet járta hely a Balatonon: a titkokkal teli Emmaus kápolna története

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kísértet járta hely a Balatonon: a titkokkal teli Emmaus kápolna története


2020/06/15
VN

Ódákat tudnék róla zengeni, hogy mennyire varázslatos a Balaton-felvidék, és mennyi csodaszép látnivaló van itt( itt össze is szedtem egyébként a 10 kedvencemet, de ezeket a csodaszép, és izgalmas Balaton-felvidéki várakat sem érdemes kihagyni), de ezek között is az egyik legcsodálatosabb a Szent György-hegy. Ha valaki ezen a tájon túrázik, könnyen belebotlik egy elhagyatott házba, egy templomba, mely egy kerítés mögött bújik meg. A kertet gaz lepi, a romok azonban kívülről is látszanak. Lyuk tátong a drótsodronyon, csábít, nézd meg, mi van bent. Urbexesek nem haboznak, de a kicsit kalandvágyók is bemerészkednek, a látvány megdöbbentő és megkapó egyben.

 

Az elmúlás szelleme járja be ezt a helyet, szebb időt látott falak, egy gyönyörű helyen, meseszép kilátással. Talán már Te is sokat hallottál róla, hogy van egy titkokkal teli kísérteties hely is itt, méghozzá a Emmaus, vagy más néven Ify kápolna.

 

Nos, mikor utoljára jártunk itt, rengeteg fotót készítettünk, majd ismét visszamentünk drónnal is, annyira magával ragadott a hely hangulata, a látvány. Ezek után kicsit utána olvastam, és megpróbáltam kideríteni, hogy mi is történt valójában, milyen történet lakozik a romladozó épület falai mögött, és hogy van-e a kísértethistóriáknak bármilyen valóságalapjuk, melyekről az ottaniak beszélnek, ha megkérded, mit tudnak a kápolnáról...

Az Emmaus kápolna története

Szép története van a kísértetjárta helynek

Az Emmaus, vagy másnéven Ify kápolna tényleg nem szívbemarkolóan szép látványt nyújt az arra zarándokolóak számára, sokkal inkább érezheti úgy az ember, mintha egy horrorfilm forgatási helyszínére csöppent volna, pedig az omladozó épületfalak szép történetet zárnak magukba, Ify Lajos egykori fonyódi plébános történetét. Az épületet ugyanis ő építette sajátkezűleg a Szent György-hegy tetején, ami nemcsak remetelakként, hanem zarándokszállásként is funkcionált, habár mára már nem sok ép rész maradt meg belőle ,a kereszt még mindig áll, ami ezt szimbolizálja. De lássuk is a falak mögött megnyugvó történetet.

 

Kattints a képre, galéria nyílik, megdöbbentő képekkel! Az elmúlás szelleme járja be ezt a helyet!

 

 

Az Emmaus kápolna története

A kápolnát tehát Ify Lajos készítette, de vajon miért, és mikor? A keszthelyi Ify Lajost 1917-ben szentelték pappá, majd fonyódra került elég aktív volt, sokat tett a helyiekért, többek között megszervezte a helyi plébániát, valamint elintézte, hogy a templomnak legyen orgonája, harangja, és ezen kívül hozzá fűződik több más egyházközség megszervezése is, kápolnák építése és egy iskola létrehozása. De aztán jött a második világháború, amikor, mint tudjuk, nagyon sok minden megváltozott, sokan kerültek veszélybe, rendszerek jöttek, és mentek. Ify kiállt a zsidók, és az elveikért üldözöttek mellett, de ezzel egyidejűleg visszakellett lépnie papi hivatásától, nem szerette volna, ha beszervezik békepapnak a kommunizmusban. Mielőtt a plébánia éléről leváltották volna, önkéntesen visszavonult, kezdetben egy szerzetesrendnél húzta meg magát, de mikor azt feloszlatták úgy döntött, a Szent Györgyhegyi családi birtokra vonul vissza.

 

Az alábbi videón drón segítségével felülről, illetve a leomlás előtti állapőotot belülről is láthatjuk, ahogy már soha többé nem. Érdemes megnézni: 

 

Menedékszállásként üzemelt a kápolna

Ify Lajos saját kezével építette fel családi birtokukon a remeteszállást az 1950-es évek környékén, azonban sokaknak adott otthont, olyanoknak, akik rászorultak, szentmiséket is tartott nekik.  Ify egyébként alapos zenei nevelést is kapott, aminek köszönhetően legendásan zeneszerető volt, amiről az épületben található zongorának sajnos már nem igen nevezhető romok is árulkodnak, volt egy harmonikaszoba, valamint egy óragyűjtemény is helyet kapott a házban. 
 

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen kísértettörténet alakult ki a kápolna körül, és pontosan merre kell indulni, hogy felleld az omladozó épületet, vagy kíváncsi vagy a drónos felvételre, lapozz a következő oldalra!


Balaton érdekesség kultúra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Michael Maier

Michael Maier vitorlázó bemutatása Michael Maier cseh származású vitorlázó. Finn és...

Spartacus Vitorlás Egylet

Spartacus Vitorlás Egylet   Spartacus VE története A Spartacus Vitorlás...

Melges 32

Melges 32 vitorlás hajó leírás A Melges 32, kistestvéréhez, a Melges 24-hez hasonlóan...

Drengolás

A drengolás jelentése benyomulás, versenyen például az ellenfél és a bója közé.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.