notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bécsben lecserélnék az okostelefonokat

hirdetes

Bécsben lecserélnék az okostelefonokat, ezeket az adatszemüvegeket képzelik el helyettük

vitorlazas.hu
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Pusztán a szemmozgások vezérlik azt az adatszemüveget, amelynek gyártása októberben indul Bécsben. A szemkövetést és kevert valóságot ötvöző eszköz főként a gyártás, a szállítmányozás és logisztika valamint a kereskedelem és a turizmus terén nyithat új perspektívákat, és – tervezői szerint – akár az okostelefonokat is leválthatja.

Bécsben lecserélnék az okostelefonokat

Bécs új városrészében, Seestadtban készülhetnek Ausztria első adatszemüvegei, ahol a Bécsi Gazdasági Ügynökség nemrég hozta létre technológiai központját. A gyártás októberben indul, az eszköz számos elemét 3D-nyomtatón nyomtatják, az elektronikát pedig kézzel építik be az alapáron 7500 eurós szemüvegekbe.


A bécsi Viewpointsystem évek óta csiszolgatott fejlesztése a szemkövetést ötvözi a kevert valósággal, egy szemmozgást követő szemüvegből, egy erre rápattintható MR-egységből (MR-Click-on) és egy zsebnaptár méretű hardver (smart unit) egységből áll. A szemüveg két eleme együtt mindössze 95 grammot nyom, és modulárisan, az MR-Click-on nélkül is használható. A rendszer csaknem bármilyen fényviszony mellett működik, a kétirányú kommunikáció résztvevőinek száma pedig nincs korlátozva.

 


A gyakorlatban ez például úgy néz ki, hogy az ember elsétál a Stephansdom előtt, érdeklődve felpillant rá, a látóterében pedig máris megjelennek a különböző tudnivalók a székesegyházról. Ezekből a szemével azokra "kattint rá", amit érdekesnek talál, fényképet vagy videót készít, és ha akarja, ezt mindjárt el is küldi e-mailben – olvasható a bécsi közleményben.

hirdetes


Az adatszemüveg fontos szerepet játszhat például iparvállalatok esetében a hibaelhárítások során is. A helyszínen lévő technikus más helyen – akár más földrészen – tartózkodó szakemberektől kérhet segítséget úgy, hogy azok az adatszemüveg révén pontosan azt látják a képernyőiken, amit a technikus néz. A szóbeli utasítások mellett műszaki rajzokat, vázlatokat, egyéb segédanyagokat küldhetnek neki a smart unitra, amelyeket az azonnal kivetít a látóterébe. Így senkinek sem kell a helyszínre utaznia, amivel rengeteg idő takarítható meg.

 


A jelenleg ötven embert foglalkoztató Viewpointsystem ügyfelei között olyan nagyvállalatok találhatók, mint a Coca-Cola vagy a Heineken. Az elmúlt három évben 10 millió eurót fektettek a bécsi telephelyük fejlesztésébe. Érdekesség, hogy eredetileg úgy tervezték, áttelepülnek az amerikai Szilícium-völgybe, hogy elindítsák a gyártást, de amikor 2,3 millió eurós támogatást kaptak az Európai Unió Horizon 2020-as programja keretében, inkább maradtak Bécsben. A cég ügyvezetője az ORF-nek adott interjújában azt sem zárta ki, hogy a szemmozgás vezérlésű adatszemüvegek öt éven belül leválthatják az okostelefonokat.

hirdetes


A Deutsche Telekom és a Zeiss két és fél éve jelentették be egy hasonló célokra szánt, 5G-s okosszemüveg fejlesztését. Akkor Tim Höttges, a telekommunikációs vállalat vezérigazgatója úgy fogalmazott: reményei szerint az 5G bevezetése és elterjedése után egy ilyen szemüveg átveheti majd az okostelefonok szerepét.


 

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Étterem III. kerület

Budapest III. kerületében található legjobb éttermek, melyek kiemelt szolgáltatást... Tovább

Alba

A nagyvitorlarudat lefeszítő szerkezet, mellyel egyrészt a nagyvitorla alakja,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 141

Átlagos értékelés: 4.7

divat érdekességek