Majdnem 25 kilométer a világ leghosszabb alagútja, ami Norvégiában található

hirdetes

Kis híján 25 kilométer a világ leghosszabb alagútja

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A világ leghosszabb alagútja Norvégiában található, ami pontosan 24,51 kilométer hosszú. Az alagútban fejlett légtisztítórendszer és több autós pihenőhely is van.

Alagút

Norvégiában található a világ leghosszabb alagútja, mely Oslót a második legnagyobb várossal, Bergennel köti össze. Az a jelző, hogy hosszú, talán enyhe kifejezés, ugyanis az alagút 24,51 kilométer hosszan vezet keresztül a hegy gyomrában. Ez a Lærdal-alagút. Építése 1995-ben kezdődött és az ezredfordulóra már véget is ért, onnantól kezdve bárki használhatta. Az alagút olyan hosszú, hogy még pihenőhelyek is vannak benne, legalább négy. Emellett a világítás is nagyon különlegesen van kialakítva.

Alagút

Mivel meglehetősen hosszú utat kell az autósoknak megtenniük a föld alatt, ezért biztosítaniuk kell a levegő tisztaságát. Ezt nagy teljesítményű ventilátorokkal oldották meg, amik kihajtják az alagútból a füsttel teli levegőt. A többit az öntisztulás folyamatára bízzák. Az alagútban rengeteg szellőzőnyílás van felszerelve, amiken keresztül távozhat a szennyezett levegő, bennük pedig egy olyan légszűrő rendszer, mely kiszűri a szabadba áramló szennyezett levegőt. Élmény lehet ezen az alagúton végigautózni, lenyűgöző látvány!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Aerodinamika

Az aerodinamika a légerőtan idegen megfelelője. Tovább

Reffelés

A reffelés a nagyvitorla felületének csökkentése erős szélben. Ha akkora szél fúj, hogy azt... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 125

Átlagos értékelés: 4.8

kreatív