Albínó kardszárnyú delfint találtak az orosz kutatók! Fehér felnőtt orka!

hirdetes

Albínó kardszárnyú delfint találtak

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 Először figyeltek meg vadon élő, felnőtt fehér orkát orosz kutatók. Az Icebergnek (jéghegy) elnevezett hímre a Kamcsatka-félsziget közelében bukkantak. A teljesen fehér kardszárnyú delfin (amit sokan helytelenül gyilkos bálnának nevezik) egészségesnek látszik és normális életvitelt folytat – számoltak be róla moszkvai és szentpétervári tudósok.

Jéghegy a fehér orka

Az első felnőtt albínó orka

 

Időnként megfigyelik különböző bálnafajok fehér példányait, ám az orkák közül eddig csupán fiatal albínó egyedeket ismertek, köztük egyet, amely ritka genetikai betegségben egy kanadai akváriumban pusztult el 1972-ben.

 

A mostani kamcsatkai kutatóexpedíció egyik vezetője, Erich Hoyt ismert orkaszakértő volt, a bálnák és delfinek megőrzésére alakult szervezet, a WDCS munkatársa. "Korábban két másik fehér orkát is láttunk Oroszországban, de azok fiatalok voltak, ez az első alkalom, hogy kifejlett, felnőtt egyedet figyeltünk meg" – idézte fel a BBC hírportáljának a szakértő. Becslésük szerint az állat legalább 16 éves lehet, hátúszójának hossza elérte a két métert. Uszonya töredezettsége arra utal, hogy ennél esetleg még idősebb is az orka.
hirdetes
 

Halevő orka család

 
Az orkák 15 éves koruk körül érik el a teljes kifejlettséget, a hímek akár 50-60 évig is elélhetnek, de gyakoribb a 30 év körüli élettartam. Jéghegy teljesen szocializáltnak tűnik. Tudjuk, hogy ezek a halevő orkák egész életükben anyjuk közelében maradnak, és amennyire meg tudtuk figyelni, közvetlenül anyja mögött úszott, vélhetően testvérei társaságában – magyarázta Hoyt.
hirdetes
 

Szokatlan albinizmus  

 
A szokatlan pigmentáció oka nem ismert. A fogságban tartott kanadai fehér orka egy albinizmust okozó ritka genetikai rendellenességben szenvedett. Egyes kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy megkísérelnek biopsziával genetikai mintát venni Jéghegytől, mások azonban inkább megfigyelését javasolják, hogy megismerjék viselkedését és testi jellegzetességeit, például szeme színét.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Balatonberényi Kikötő

A Balaton nyugati medencéjének délii partján található a Balatonberényi Magyar Tenger... Tovább

kutyabarát étterem

Kutyabarát gyorsétterem az az étterem, ahová gond nélkül bevihetjük négylábú... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 200

Átlagos értékelés: 5.0