Alsóörs látványosságai, programlehetősek Alsóörsön, gyerekprogramok Alsóörsön: Alsóőrs nevezetességei

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Alsóörsre megyek nyaralni, mi van ott, segítsetek?! Programok, nevezetességek?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Alsóörsre megyek nyaralni, mi van ott, segítsetek?! Programok, nevezetességek?


2020/07/03
VN
Alsóörsre megyek nyaralni, mi van ott, segítsetek?! Programok, nevezetességek?
Alsóörs bemutatása- programlehetőségek Alsóörsön

A természet kínálta élmények Alsóörs környékén

Ha már elég a part nyüzsgéséből vagy nincs igazán strandidő, irány a természet! Alsóörs és a környező erdők számos kihagyhatatlan természeti kincset rejtenek.

 

A Malom-völgy tanösvény Lovas és Felsőörs között húzódik. Árnyas lombok alatt, a malom-völgyi séd partján sétálunk végig. Egyedülálló természeti értékeket fedezhetünk fel a javasolt túrairány szerint: Lovasról a Malomvölgy utca vezet a tanösvényre (piros, sárga, zöld turistajelzés). Kb. 3 km-es séta után elágazáshoz érünk. Ha a sárga turistajelzést választjuk, a Király-kút festői környezetében piknikezhetünk a tűzrakóhelyek mellett.

 

Ha még egy pici kitartás van bennünk, a piros turistajelzésen kaptatva jutunk az őskori festékbányához. Innen már hazafelé vezet a már megismert út. A korábban említett elágazásnál a piros/zöld jelzésen haladunk tovább, első megállónk kiadós emelkedő megmászása után a Miske-tetőn csodálatos panoráma tárul elénk. Útunkat a Felsőörsre vezető aszfaltos úton érdemes folytatni, ahol a faluba érve az Árpád-kori Bűnbánó Szent Mária Magdolna plébánia templom árnyékában szusszanhatunk egyet. Miután fagyiztunk, feltöltekeztünk, a kék turista jelzésen haladva és az információs táblákat követve a világon egyedülálló geológiai, őslénytani kincset fedezhetünk fel a Forrás-hegyi Geológiai bemutatóhelyen. A Malom-völgyben lefalé csorogva, túránk kiinduló pontjához érkezünk. Bejárható gyalogosan, kerékpárral, de lóháton is. Közepesen nehéz túra, megfelelő lábbeli viselése javasolt.

 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park számos szakvezető által kísért túrát szervez a látnivalókhoz, melyek során még több tudáshoz, élményhez juthatunk. Információ ezekről ITT!


Alsóörs-Balatonalmádi-Káptalanfüred – a Köcsi-tó tanösvény

Alsóörsről Balatonalmádi-Káptalanfüred felé indulva a sárga turistajelzésen haladva a Köcsi-tó tanösvényt fedezhetjük fel. A tavacska térségét a helyiek szeretik egy sziklakerthez hasonlítani, mely élővilágával lenyűgöz bennünket. A ritka hüllő- és kétéltűfajtákat, különleges növényvilágot információs táblák segítségével ismerhetjük meg. Májusban vadon élő hazai orchideafajok virágzásában is gyönyörködhetünk. Könnyű túra, akár kisgyermekekkel is teljesíthető.

 

Alsóörsön belül maradva

Alsóörs belterületén geológiai különlegességgel találkozhatunk. A művelődési házzal szemben, az Endrődi Sándor utcán a Balaton-felvidék legősibb kőzete bukkan a felszínre. Az egykor itt működő kőfejtő emlékeként megmaradt sziklafal országos jelentőségű, védett természeti kincsünk. A kőzet heves vulkáni tevékenység következtében 450 millió évvel ezelőtt keletkezett, amikor még élet nem volt a Földön. 20 millió évvel később tenger, s annak üledéke lepte el a kőzetet. Az eredeti lávakő és a tenger üledékeinek nyomait ma is felfedezhetjük.

 


A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület alsóörsi Tourinform irodájában igazi csemegéhez juthatunk. A „Fedezd fel Alsóörsöt” című két kiadványban szereplő rejtvények megfejtéséhez bejárhatjuk Alsóörsöt, megismerhetjük ikonikus épületeit, a településhez kötődő híres embereket, s ha helyes a megfejtésünk, fáradságunk jutalmaként hűtőmágnessel ajándékoznak meg az irodában. 

 

Kis gyerekekkel élménydús program a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának csodálatos parkjában a Pele-körút tanösvény. Interaktív, játékos séta közben ismerkedhetünk meg a környezetünkben élő állat és növényvilággal a nemzeti park honlapjáró letölthető feladatlap segítségével. (ITT találod) A tanösvény egyénileg is bejárható (hétköznap munkaidőben hétfő-csütörtök 7.30-17.30, péntek 7.30-13.30) ez esetben QR-kód olvasó applikációra lesz szükségünk. De kérhetünk szakvezetést is, mellyel egy izgalmas patakvizsgálaton is részt vehetünk. Időpontegyeztetés a fenti linken lehetséges
 


Balaton érdekesség utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Top

Az árboc csúcsa.

Esküvőhelyszín Budapest

A nagy napra megtalálni a megfelelő helyszínt nem egyszerű, hiszen rengeteg szempontot...

Peilung

 Peilungnak hívjuk a vitorlás versenyeken, a kreuz bójához kirakott terelő bóját.

Születésnapi buli helyszín

Különleges születésnapi buli helyszín után kutatsz? Ha a szülinapi buli Budapesten lesz, ezen...

Préselés

Préselésnek hívjuk, ha szél ellen vitorlázunk (kreuzolunk) és jobban szél felé tartunk a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.