Amerikai pokol

hirdetes

Amerikában van a földi pokol

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Hallott már Pennsyalvaniáról? Nyilván hallott. És ha azt mondom, hogy Centralia? Valószínűleg „lejön” belőle, hogy ez a város ebben az észak-keleti amerikai államban található. Hogy miért is olyan érdekes ez most nekünk? A története miatt, ami nem mindennapi. 

Centalia maga a földi pokol

 

Hihetetlen, de igaz: ez az a hely, ahol immáron 50 ég óta ég a szén a föld alatti járatokban. Hogy hogyan sikerült elérni ezt a ritka bravúrt?1962-t írtunk, mikor a város vezetősége megbízta a helyi önkéntes tűzoltókat, hogy a hosszú idő alatt felgyülemlett szemetet égessék el.Ők pedig megtették. Csak a körültekintés totális hiánya és az emberi felelőtlenség végeláthatatlan következményekkel járt.

 

 

 

Centalia maga a földi pokol

 

Levitték a szemetet a régi bányajáratokba és begyújtották. Azzal nem számoltak azonban, hogy a szakszerűtlenül eloltott tűz még se lett teljesen eloltva, így a felszínhez közel lévő antraciter begyulladt. Tudni kell róla, hogy ez a legnagyobb fűtőértékű szénnek számít a világon.Manapság 2 négyzetkilométeres részen ég a város alatt, de ha „olyan” napja van, úgy alakulnak a dolgok, akkor ennél hétszer nagyobb területen is izzhat a szén. 

hirdetes

 

 

Centalia maga a földi pokol

 

Sokáig a  helyiek ebből a folyamatból semmit sem észleltek. A 80-as években lettek figyelmesek arra, hogy az éve alatt elköltött több millió dollár, amit a tűz megfékezésére szántak, az semmit sem ért. Akkor ugyanis az út beszakadt egy éppen arra játszó fiú alatt, akit bár a csodával határos módon sikerült megmenteni, de keletkezett egy 45 méter mély hasadék. Ekkor hagyták el a lakosok a várost.

hirdetes

 

 

Egy 30 évvel ezelőtti tanulmány alapján a tűz akár még 250 évig is éghet. Ha ezt szeretnék megakadályozni, akkor ez a 80-as évekbeli árakon számítva 500 millió dollárba kerülne.Erre pedig nincs pénze az államnak, így marad belépési tilalom és 250 éves égés.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 190

Átlagos értékelés: 4.7

érdekességek