A vitorlás cipő titka

hirdetes

Biztos, hogy ezt nem tudtad a vitorlás cipődről!

D.Ági
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Mindegy, hogy az idősebb korosztály tagjaihoz tartozunk vagy a fiatalok táborába, legyen szó női vagy férfidivatról, szinte mindenkinek a szekrényében kell, hogy legyen egy pár ebből a lábbeliből. A vitorlás cipő mára alap darabbá vált, és nem csak a hajózók körében. De tudtátok, hogy mióta van ez így, és egyáltalán honnan jött az ötlet ennek a különleges cipőnek a megalkotásához? Elmondjuk!

Az örök divat, a vitorlás cipő titkai

A vitorlás cipő az a jellegzetes dizájnnal megalkotott, általában vászonból vagy bőrből készült cipő, melynek talpazatát (mármint az eredetiekét) úgy alakították ki, hogy a csúszós, nedves fedélzeten is képes legyen tapadni.  De vajon honnan jött az ötlet? Sosem találnátok ki…

 

 

 

 

A vitorláscipő feltalálásának dátuma 1935-re esik, amikor is Paul A. Sperry észrevette, hogy kutyája, Prince gond nélkül szaladgál csúszós talajon vagy akár jégen is. Az ötletet tettek követték, Sperry pedig egy kés segítségével olyan mintázatot alakított ki cipője talpán, mely utánozta kutyája tappancsának redőit. Az ötlet bevált, a cipő pedig melyet Sperry négylábú barátja ihletett világhírre tett szert. A módszer annyira hatásosnak bizonyult, hogy az ötletből márka is született, 1939-ben pedig még az USA haditengerészete is kapcsolatba lépett Sperry gyárával, hogy egy külön a számukra tervezett típust rendeljenek.

hirdetes

 

 

Az örök divat, a vitorlás cipő titkai

A ’70-es években egy újabb hullám söpört végig a partvidékeken, és a vitorláscipő mindennapi kényelmi viseletként is egyre népszerűbb lett az Egyesült Államok, Kanada, Argentína, Kína, Franciaország, Portugália és az Egyesült Királyság területén is. A megjelenésük összetéveszthetetlen, erőteljes varrás vonal az orr résznél, illetve bőrszalaggal körbevezetett oldalak. Az eredetinek általában világos talpa volt, soknak még ma is, de mára már a színek és anyagok végtelen variációjából válogathatnak a vitorláscipők rajongói.

hirdetes

 

Jöjjön néhány a legszebbek közül, és egy kis válogatás híres viselőik soraiból, mely bizonyítja ezen ikonikus darab fontosságát a mindennapokban is:

 

 

 

 

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Dinghy

A dinghy (ejtsd: dingi) az uszonyos hajó, vagy mentőcsónak angol neve. Tovább

Alsóörs - Vitorlás SC

Alsóörs - Vitorlás SC kikötő - tudnivalók: Az alsóörsi Vitorlás SC kikötője a tó... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 103

Átlagos értékelés: 4.8

divat érdekességek