Apci tengerszem, Széleskő bányató: csodás émény a Mátra aljában

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A Mátra rejtélyes ékszerdoboza: Apci tengerszem (Széleskő-bányató)

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Mátra rejtélyes ékszerdoboza: Apci tengerszem (Széleskő-bányató)


2020/07/21

Frissítve: 2024/03/20
Frissítette: ZH

Az apci tengerszem egy csodálatos bányató, amely elrejtve található meg Apc közelében. A tó rejtélyes kialakulásával kapcsolatban több legenda is kering, amelyeket most megpróbálunk megfejteni. 

Apci tengerszem, Széleskő bányató: csodás émény a Mátra aljában

Az apci Tengerszem, vagy másnéven Széleskő-bányató a Zagyva folyó völgyében található meg Apc mellett. Apc egy Árpád-kori falu, amelynek első írásos emlékei 1246-ból valók. A heves megyei községben lakók szám a háromezret sem éri el. A község ugyan nem nagy, a környezete csodálatos túralehetőségeket biztosít, és persze, ne feledkezzünk meg a bányatóról sem, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. 

 

Hogyan jött létre az apci tengerszem? 

A Széleskő-bányató már nevéből adódóan sejteti, hogy egy régi bánya helyén keletkezett. A tengerszem helyén lévő bánya a Szent-Ivány család kezében volt és egészen 1875-től az 1960-as évekig andezitet bányásztak a területen. A bánya az idő folyamán a talajvíz és a csapadék miatt kezdett megtelni, bár egyes legendák, mondák szerint a bányát hirtelen öntötte el a víz, amely során a munkások mindent hátrahagyva menekültek el. Egyes elméletek szerint a víz mélyén munkásgépek, szerszámok maradtak, illetve egyesek azt állítják, hogy holttesteket is találni. Ez azonban felettébb lehetetlen, hiszen a víz mélyén már számos búvár megvizsgálta a bányató alját, és ilyenről senki sem nyilatkozott. 

 

Nézd meg az apci tengerszemet galériánkban! Kattints a képre a nagyításért! 

 

 

Hihetetlen mélységek

Mivel a bánya már több mint 50 éve nem működik, mióta elöntötte a víz, az apci tengerszemet 1995 óta helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították. A tó vize hihetetlenül tiszta, és rendkívül mély. Az átlagos vízmélység öt-tíz méter, amit körben tíz-tizenöt méter magas sziklafal vesz körül. A víz legmélyebb pontján 25-30 méter mély is lehet, így valódi élmény lehet a búvárok számára. 

 

Milyen élmény? 

Az apci tengerszem csodálatosan szép, gyönyörű kristálytiszta vize és a körülötte lévő sziklafal és erdő látványa miatt pedig nagyon különleges. Az egész tó lényegében egy zárt völgyben van, amelytől az embernek nagyon meghitt hangulata lesz. A tóhoz ma már egyre többen járnak fürdőzni, horgászni, kirándulni. A fiatalok körében népszerűvé vált a tó melletti sátrazás, sütögetés is, ami pedig biztosan felejthetetlen élmény. A tó környezetében egyébként nem tiltott a sátrazás és a bográcsozás sem, az egyetlen kitétel, hogy szemetet ne hagyjon senki a természetben. 
 

Mitől különleges és hogyan közelíthető meg? A következő oldalon kiderül!

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Scholtz 32

A Scholtz 32 vitorláshajó leírása (gyári adatok és leírás) A SCHOLTZ 32...

BYC

A Balatonfüredi Yacht Club   A BYC  Klub története Az angol...

Üzleti ebéd helyszín

Ha szeretné üzleti partnereit elkápráztatni, érdemes egy igazán különleges helyszín...

Abwind

Az abwind a zavartszelet jelenti.

Marás

A Balaton déli partján, a víz alatt húzódó keskeny, sekély zóna, amit úgynevezett...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.