Apci tengerszem, Széleskő bányató: csodás émény a Mátra aljában

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A Mátra rejtélyes ékszerdoboza: Apci tengerszem (Széleskő-bányató)

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Mátra rejtélyes ékszerdoboza: Apci tengerszem (Széleskő-bányató)


2020/07/21
A Mátra rejtélyes ékszerdoboza: Apci tengerszem (Széleskő-bányató)
Apci tengerszem, Széleskő bányató: csodás émény a Mátra aljában

A hely pikantériája 

A saját tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy igencsak megéri a tóhoz elmenni, hiszen akárhányszor jártam a tengerszemnél, mindig feltöltött és nyugalmat adott. Az egyik legkülönlegesebb érzés pedig, hogy akárkivel is találkozunk a tó partján – legyen az fiatal vagy idősebb -, mindig közvetlen és barátságos. Eddig három alkalommal jártam Apcon és a tó mellett bármilyen csapattal, kirándulókkal, fürdőzőkkel találkoztunk, mindenkivel szóba elegyedtünk, mert valahogy adta magát a helyszín miatt. 

 

 

Bátran fürödhetünk

A tóban fürdeni valakinek lehet, hogy félelmetes lehet, hiszen a rendkívüli mélység miatt sokan megijedhetnek. A tóba egyébként előszeretettel ugrálnak a magas sziklafalról, ahol egy pallót és egy kötelet is felszereltek az élmények fokozása érdekében. A víz mivel kristálytiszta a búvároknak is kedvező lehet. Aki csak megnézné a tóban élő halakat, rákokat, az sem fog csalódni, hiszen rendkívül gazdag a tó élővilága. A vízben függő hatalmas farönkök pedig ugyan ijesztőek lehetnek, még a fenti sziklafalról nézve is. 

 

Hogyan juthatunk el az apci tengerszemhez? 

Az apci tengerszemhez eljutni időjárástól függően lehet könnyebb, vagy nehezebb is. Apcot Hatvantól a 21-es főúton könnyen megközelíthetjük. A községbe beérve pedig az első Y elágazásnál balra kell fordulnunk, majd az úton tovább haladva egy kereszthez és táblához érve jobbra kell elkanyarodnunk egy földútra. A földúton haladva még mielőtt az erdőbe érünk, sokan leparkolnak, hiszen az erdőtől induló földút nem túl járható. Különösen, ha esős időben érkezünk, a felfelé vezető út igencsak csúszóssá válik az agyagos talaj miatt. A dombra felérve jobbra kell kanyarodnunk, majd innen már tényleg csak pár perc a csodás bányató. Aki bátrabb, az autóval is felmehet a tó előtti „parkolóig”, bár én nem ajánlom, ha csak nem terepjárónk van. 
A tóhoz elérve lemehetünk közvetlenül a partig, de akár körbe is járhatjuk a sziklafal peremét, ahol csodálatos kilátás nyílik az egész kristálytiszta tóra. Ha különleges élményre vágynánk, akár barátokkal, akár a párunkkal vagy a családdal, remek választás lesz a Széleskő-bányató. 
 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Farkasfog

A farkasfog a kötél gyors rögzítésére szolgáló szerelvény. Az ívesen fogazott...

Balatonmária Túravitorlás Egyesület

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Túravitorlás Egyesület...

Balatonföldvár - Hajóállomás BH Zrt.

A Balatonföldvári Hajóállomás BH Zrt. Vitorláskikötő tudnivalók: A Balaton nyugati...

BYC

A Balatonfüredi Yacht Club   A BYC  Klub története Az angol...

Iránylat

Iránylat: Navigációs alapfogalom. Egy tárgy iránya a hajó­ról nézve, vagy két tárgy...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.