notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az Antarktiszról vontatna egy hatalmas jéghegyet egy gazdag üzletember

hirdetes

Az Antarktiszról vontatna az Emírségekbe egy hatalmas jéghegyet egy gazdag üzletember

vitorlazas.hu
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ambiciózus, de kissé őrült tervet eszelt ki Abdulla Alshehi üzletember, hogy hazáját tiszta ivóvízhez juttassa: egy hatalmas jéghegyet vinne az Egyesült Arab Emírségekbe az Antarktiszról.

Az Antarktiszról vontatna egy hatalmas jéghegyet egy gazdag üzletember

Az Euronews készített videós riportot Abdulla Alshehi üzletemberrel annak apropóján, hogy a dúsgazdag férfi egy hatalmas jéghegy átköltöztetésére vállalkozott, hogy hazája vízkészletét valamelyest növelni tudja.


Az Egyesült Arab Emírségekben egyre súlyosabb a helyzet a folyamatosan csökkenő vízmennyiség miatt, az utánpótlás pedig rendkívül költséges. Az üzletember viszont azt állítja, mérlegelte a rendelkezésre álló tervek pénzügyi részét, és az tűnik az olcsóbbnak, ha egy jéghegyet szállítanak hazájába.


Alshehi azt is kiszámolta, hogy a művelet nagyjából 100-150 millió dollárból, azaz kb. 44 milliárd forintból lenne megvalósítható. A férfi annyira komolyan gondolja a tervet, hogy 2019 második felében meg is kísérel leszállítani egy kisebb jéghegyet, hogy tapasztalatot szerezzenek a későbbi művelethez.

hirdetes


hirdetes
Az ötletgazdák mindezt egy övre hasonlító fémszerkezettel tervezik megvalósítani, ami elképzeléseik szerint képes egyben tartani a monstrumot, mielőtt az a célhoz érve szétesik. Alshehi szerint a jégtömb leszállítása nem csak ivóvízhez juttathatja az embereket, a mezőgazdaságnak is jót tehet, ugyanis a környezető sivatagos területeken több eső eshet a hatására. Emellett persze a turisztikai látványosság ötlete is felmerült.


A jégtömböt az akció részesei egy erre tervezett útvonalon akarják a Perzsa-öbölbe szállítani, ugyanis becsléseik szerint az évi átlaghőmérséklet itt mindössze 26 fok, ami megakadályozza, hogy a jéghegy még azelőtt elolvadjon, hogy célhoz értek vele. A művelet egyébként mintegy 10 hónapot vehet igénybe.

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Man Over Bord

Man Over Bord: Keresd a Vízből mentés szótárszónál. Tovább

Félszeles vitorlázás

Félszeles vitorlázás során félszélben halad a hajó, a hajó hossztengelye a valóságos... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 84

Átlagos értékelés: 4.8

érdekességek hajó tenger,óceán