Azúr Ablak - A természet egyik csodája

hirdetes

A különleges Azúr Ablak

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A máltai Gozo szigetén egy különleges természeti képződmény található, nevezetesen az Azúr Ablak, ami az alatta elterülő, azúrkék tengerről és a monumentális sziklaképződményekről kapta a nevét.

Az Azúr Ablak

Gozo szigete, amin ez a különleges természeti képződmény található, a Földközi-tenger közepén fekszik, területe pedig mindössze 67 négyzetkilométer. A sziget már önmagában nagyon látványos és különleges, viszont van ott valami, ami tömegével vonzza oda a búvárokat – ez pedig a máltai Azúr Ablak. Az ablak elnevezést arról a két szikla oszlopon álló természetes kőhídról kapta, ami legalább száz méteres magasságban tornyosul a tenger felé. A kőhíd bár a képeken nem látszik olyan nagynak, valójában hatalmas.

Az Azúr Ablak

A kőhíd 40 méter széles, tehát ha valaki veszi a bátorságot és átkel rajta, annak nem kell attól félnie, hogy 100 méteres magasságban egyensúlyozzon. Az egész természeti képződmény gigantikus méretű és éppen ezért nagyon látványos. A képződmény az „Azúr” jelzőt pedig a sziklatornyok alatti, sötétkék árnyalatú, mégis tiszta és átlátszó tengerről kapta. A tenger körülötte valójában nagyon mély, de éppen ezért kedvelt a búvárok körében. Az Azúr Ablak környékén rendkívül sok merülőhely található gazdag mélytengeri élővilággal.

Az Azúr Ablak

Az egyik legkedveltebb merülő helynek a Kék Lyuk elnevezést adták, ami nagyon találó. A másik legnépszerűbb merülő hely a Generális-szikla környékén található. A szigeten lévő monumentális természeti képződmény annyira különleges látványt nyújt, hogy a máltai kormány javasolta, hogy kerüljön be az UNESCO Világörökség helyszínei közé.

Az Azúr Ablak

Az Azúr Ablak télen a leglátványosabb, mert akkor a hullámok magasan felcsapnak egészen a kőhídig. Érdekes látvány, ahogy az emberek eltörpülnek emellett a hatalmas sziklaképződmény mellet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 178

Átlagos értékelés: 4.8

tenger,óceán