Balatoni bortermelés anno

hirdetes

Így termelték a bort anno a Balatonnál

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A balatoni és a badacsonyi bortermelés messzi földön híres. Nem csak a határainkon belül, hanem azokon kívül is. Megmutatjuk most, hogy hogyan is zajlott az 1900-as években a Balatonnál a bortermelés.

Balatoni bortermelés 1900-as évek

Nézzük egy kicsit előbb a történetét, a hátterét a balatoni, badacsonyi bortermesztésnek. A Badacsonyi borvidék a Dunántúl közepén, a Balaton északi partjának nyugati részén, található. Területe 1600 hektár. A következő fejta szőlőkből készítenek itt bort: Olaszrizling, Szürkebarát, Tramini, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Chardonnay és Kéknyelű.

 

A területen már a római korban is termesztettek szőlőt, de a badacsonyi ürmös acsak  18–19. században tett szert a tokaji aszúhoz hasonló hírnévre. óriási előnye a tó közelsége, mivel a Balatonról déli lejtőkre visszaverődika  napfény, így nagyon kedvező mikroklíma alakult ki, mely természetes csemegebor készítésére ad lehetőséget. Nézzük most meg, hogy az 1900-as évek elején és közepén milyenek voltak erre a körülmények, hogyan is folyt a bor(termelés), milyen volt anno itt egy szüret.

hirdetes

 

Ez a kép még 1908-ban készült Badacsonban:

 

1958: kilátás Fonyód felé:

 

 

Balatoni bortermelés 1900-as évek

 

1959: badacsonyi kilátás:

 

1959: napkelte:

 

1959: szőlődarálás:

 

1959: kilátás Szigliget felé

 

1959: badacsonyi szőlőtőkék

 

Forrás: Fortepan

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Balaton
hirdetes