Építési tilalom lesz a Balaton-felvidéken?

hirdetes

Építési tilalom a Balaton felvidéken?

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Korábban már felvetődött a gondolat, majd elhalt az ötlet. Most azonban megint úgy néz ki, hogy életképes a Balaton felvidéki építési tilalom elképzelése. 

Balaton-felvidék építési tilalma

 

Derült égből villámcsapás: azonnali építési tilalom elrendelését szorgalmazzák a Balaton-felvidéki szőlőterületekre a régió borászai. Érvelésük szerint az újonnan épülő nyaralóépületek elfoglalják majd a szőlőültetvények helyét, így komolyan veszélybe sodorják majd az ország egyik legrégebbi borrégióját.

 

Gál Péter, a földművelésügyi tárca eredetvédelemért felelős államtitkára már nyilatkozott is az ügyben. Az államtitkár azt mondta, hogy “...abszolút megalapozott a szakmai szervezetek és borászok kezdeményezése.”

 

hirdetes

Egy ideje már észlelhető a harc belső körökben is a kérdékörrel kapcsolatban. A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára Nagy István néhány hónappal ezelőtt még tagadta, hogy befogadják a javaslatot. A törvény rendelkezése szerint, mely a “Balaton-törvény” nevet viseli,  szőlőterületen csak úgy lehet építekezni, ha a birtok nyolcvan százalékán szőlő van. Építési engedély pedig csak a szőlőműveléssel, vagy borturizmussal összefüggő építmény estében adható ki.

hirdetes

 

Balaton-felvidék építési tilalma

 

Csopakon és a szomszédos Palóznakon már az önkormányzat védetté nyilvánította a meglévő szőlőterületeket és annak értelmében elkezdték büntetni azokat a gazdákat és tulajdonosokat, akik nem művelik a birtokaikat. A megoldás nyilván egy központi szabályozás lenne, hogy ne kelljen az önkormányzatoknak egyenként foglalkozniuk az üggyel, egyedi döntéseket hozva. 

 

A törekvések tehát látszódnak. Magunk részéről csak remélni tudjuk, hogy a Balaton felvidék soha nem fogja elveszíteni a megszokott és mindannyiunk által szeretett karakterét. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Látnivalók a Városligetben

A Városliget az egyik legkedveltebb helye azoknak, akik szeretnek egy kicsit kiszakadni a szürke... Tovább

Louis Vuitton Trophy

Amerika Kupa 2010 mondd el Te is a véleményed itt!   Louis Vuitton Trophy A... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 229

Átlagos értékelés: 4.9

Balaton