Gyere, ismerd meg a csodálatos Balaton-felvidéket

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Mindent a Balaton-felvidékről

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mindent a Balaton-felvidékről


2021/02/12
ML

Frissítve: 2024/06/12
Frissítette: ZH

A Balaton-felvidék hazánk egyik legszebb része, mégis oly' keveset tudunk róla. Számos gyönyörű látnivalóival, mesés természetével várja az oda kirándulni vágyókat. A Balaton-felvidéki nemzeti Park is itt található, ha valaki kirándulni szeretne, és gyönyörködni a természetben, vagy esetleg a nemsokára érkező tavaszi napsütésben piknikezni, azt itt bárki megteheti!

Balaton felvidék

A csodálatos Balaton-felvidék és környéke

A Balaton a magyar tenger, minden magyar ember kedvence. Egy igazi balatoni nyaralás senki gyermekkorábból nem szabad, hogy kimaradjon. Viszont nem csak a tó és az általa nyújtott értékek a fontosak, hanem a környezete is. Itt most első sorban a Balaton-felvidékre gondolunk. Olyan keveset tudunk róla, de éppen itt az ideje, hogy ez megváltozzon!

 

Hol van pontosan a Balaton-felvidék?

A legtöbben nem is tudják pontosan, hogy hol is található. A meghatározás úgy szól, hogy a  Balaton-felvidék, a Balaton északi partján, nyugati-keleti irányban húzódó kiemelkedés, fennsík a Bakony és a Keszthelyi-fennsík között. Négy részre osztható:a keleti rész, a középső szakasz medencéi, a Káli-medence, a Tapolcai-medence és a tanúhegyek. Számos várrom, történelmi helyszín is előfordul ezen a vidéken, ha meg szeretnénk ismerni a Balaton történelmét, akkor is érdemes ellátogatni ide. A Balaton-felvidék és környéke népszerű kirándulási helyszín télen, nyáron egyaránt, IDE kattintva, másik cikkünkben megnézhetitek a legszebb és legjobb kirándulóhelyeket télen.

 

A Balaton-felvidék dombjai

A keleti részen vannak a legmagasabb kiemelkedések a Som-hegy 440 méterével a legmagasabb, de ezen kívül még itt található a Recsek-hegy, a Nagy-Gella, Hideg-hegy, és a Kisbükk is, a Veszprémfajsztól a Káli-medencéig húzódó északi vonulatban. A part fölé emelkedő déli vonulat kevésbé magas, mint a keleti rész, itt található a Vörösberény fölötti Megye-hegy, Csákány-hegy, Felső-hegy, Keresztfa-hegy, Nagyles, Hegyestű és az Őrsi-hegy. Felérve az összes természeti csoda gyönyörű látványt tár elénk, láthatjuk a Balaton égszínkék vízét, a tanúhegyeket és akár a Badacsonyt is.

 

A felvidék középső részén helyezkednek a medencék, többek között itt található a Pécselyi-medence, a Dörgicsei-medence és a Monoszlói medence és a Káli-medence is. A legutóbb említett medence híres arról, hogy 8 millió évvel ezelőtt a Pannon tenger egyik öble volt. Érdemes ellátogatni a Hegyestűhöz is, amely Monoszlónál található, Csobáncra, vagy a Szent György-hegyre is. Említhetjük még a Tapolcai-medencét, amely pedig a tanúhegyeiről híres. Ezen hegyek csúcsán találhatunk különböző történelmi témájú emlékhelyeket, várromokat és ide tartozik a csodálatos és híres Badacsony is.

 

 

Végezetül pedig itt egy videó a csodálatos Balaton-felvidékről:

 

 


BalatonKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Catboat

            ...

Pütting

A pütting nem más, mint a hajókon a vantni rögzítő verete.

Baum

Baum: Nagyjából vízszintesen üzemelő rúd, profil, mely az adott vitorla alsó élének...

Cumolonimbus

A cumolonimbus egy 1-2 km magasan kezdődő és 12-14 km magasságig felnyúló zivatarfelhő....

Vízből mentés

Vízből mentés: (=Man Over Bord) a hajóból kiesett személyért ill. tárgyért való gyors...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.