notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Balaton felviék

hirdetes

Mindent a Balaton-felvidékről

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Balaton-felvidék hazánk egyik legszebb része, mégis oly' keveset tudunk róla. MOst pótoljuk a hiányt, megspékelve egy szenzációs felvétellel róla!

Balaton felvidék

A Balaton a magyar tenger, minden magyar ember kedvence. Egy igazi balatoni nyaralás senki gyermekkorábból nem szabad, hogy kimaradjon. Viszont nem csak a tó és az általa nyújtott értékek a fontosak, hanem a környezete is. Itt most első sorban a Balaton-felvidékre gondolunk. Olyan keveset tudunk róla, de éppen itt az ideje, hogy ez megváltozzon!

 

A legtöbben nem is tudják pontosan, hogy hol is található. A meghatározás úgy szól, hogy a  Balaton-felvidék a Balaton északi partján, nyugati-keleti irányban húzódó kiemelkedés, fennsík a Bakony és a Keszthelyi-fennsík között.4 részre osztható:a keleti rész,a középső szakasz medencéi, a Káli-medence, a Tapolcai-medence és a tanúhegyek. 

hirdetes

 

A keleti részen vannak a legmagasabb kiemelkedések a Som-hegy 440 méter, a Recsek-hegy 430 méter, a Nagy-Gella 419 méter, Hideg-hegy 397 méter, és a Kisbükk 376 méter a Veszprémfajsztól a Káli-medencéig húzódó északi vonulatban. A part fölé emelkedő déli vonulat nem ilyen magas: a Vörösberény fölötti Megye-hegy 307 méter, Csákány-hegy 327 méter, Felső-hegy 315 méter, Keresztfa-hegy 349 méter, Nagyles 317 méter, Hegyestű 337 méter, Őrsi-hegy 304 méter.

hirdetes

 

A középső részen vannak a medencék: a Pécselyi-medence, a Csicsói-medence, a Dörgicsei-medence és a Monoszlói-medence- hogy csak a legfontosabbakat említsük.

 

A Káli-medence arról híres, hogy 8 millió évvel ezelőtt a Pannon-tenger egyik öble itt volt.

 

A Tapolcai-medence pedig a tanúhegyeiről hírhedt. 

 

 

Ezt a csodálatos videót MR Photography jegyzi. Még több videó tőle itt!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 205

Átlagos értékelés: 4.9

Balaton