Balaton-felvidék várromai

Kövess minket facebookon!
Főoldal > 5+1 Balaton-felvidéki várrom, amit neked is látnod kell!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

5+1 Balaton-felvidéki várrom, amit neked is látnod kell!


2021/02/10
ML

Hamarosan beköszönt a tavasz, nemsokára megpillanthatjuk a rügyező fákat, a nyíló virágokat, hallhatjuk a madarak boldog csicsergését, kisüt a nap, amely a kedvünket is meghozza ahhoz, hogy kiszabaduljunk a szürke hétköznapok fogságából, túracipőt húzzunk és elinduljunk kirándulni. Ebben a cikkben elhoztuk nektek azokat a várromokat a Balatonon, amelyeket kirándulásaitok során kár lenne kihagyni, mert mesés látványt nyújtanak. Régi szokások szerint, általában a várakat mindig a hegyek, vagy a dombok tetejére építették, így hogyha túrázni szeretnél a Balaton-felvidéki várromok meglátogatása kitűnő úticél lehet. Minden egyes várromnak megvan a saját története, így ha felérsz a tetőre, a csodás kilátáson kívül, egy kicsit betekinthetsz a történetükbe is. 
 

Balaton-felvidéki várromok

#1. Sümegi vár

Sokak számára ismerős lehet a vár és története, amely a Balaton-felvidék nyugati részén egy magányos várdombon áll. Nyáron rengeteg programot szoktak szervezni a várrom körül, ilyenek például a lovagi játékok, vásárok is. Jelenleg felújítás alatt áll, és a járvány miatt nem lehet megtekinteni, de reméljük, hogy a tavasz közeledtével a felújítások befejeződnek és talán újra kinyitja kapuit a sümegi várrom.

 

#2. Szigligeti vár

A szigligeti várból a kilátás az egyik legszebb látványt nyújtja a Balatonra. A közel 750 éves várat a Balaton váraként is emlegetik, amelyet a pannonhalmi apátság épített 1260–ban. Ezután királyi birtok lett, majd fontos szerepet játszott a magyar végvárrendszerben, a törökök sem tudták bevenni. A várat 2013-ra teljes egészében felújították, megerősítették a falakat. Számos látnivalót és programot biztosít nyáron, rendkívül családbarát, koncertek is szoktak lenni a vár udvarában. A vár tetejéből kinézve elénk tárul a gyönyörű balatoni természet.

 

#3. Rezi vár

A Balaton-felvidék legkisebb váraként emlegetik, viszont annak ellenére, hogy kicsi rendkívül nagy történelemmel rendelkezik, a régi kor harcosa, Kinizsi Pál is harcolt a Rezi várért, amelynek ma már csak a romját láthatjuk. Nagy valószínűséggel az 1900-as években építették, a kor előrehaladtával a Pethő család kezébe került, akik viszont fenntartását már nem tudták finanszírozni, így nagyon valószínű, hogy ők maguk romboltatták le. 2000-ben kezdték el helyreállítani. Számunkra viszont hatalmas élmény lehet ide felgyalogolni és megcsodálni a kilátást, egészen Sümegig elláthatunk.

 

#4. Csobánc vára

A Tapolcai-medencében fekvő, rossz állapotban lévő vár „meghódítása” nagy kihívás. Leginkább tavasszal érdemes erre kirándulni, száraz időben. A sok gyaloglás után a domb tetejére érve megcsodálhatjuk a Tapolcai-medence egészét, a környező hegyek, és a Balaton szépségét. A csobánci vár több költőt is megihletett, például Kisfaludy Sándort is.

 

További várromokért kérlek lapozz!


Balaton érdekesség kultúra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Csapatépítés helyszín Alsóörs

Csapatépítés a Balatonon, öt perce az alsóörsi Balaton parttól és strandtól, gyönyörű...

Detre Dia

Detre Dia, szörf olimpikon Lásd itt: Detre Diána

Kereskedő tanfolyam

Kereskedő tanfolyam   A kiskereskedelem mindig is a világgazdaság egyik húzó...

Kitisztázás

Az összegubancolódott kötél vagy vitorla kibogozása.

krejcolás

Célunkat csak negyedszélben tudjuk megközelíteni, és legalább egy fordulást tartalmaz, szél...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.