Balaton-felvidék várromai

Kövess minket facebookon!
Főoldal > 5+1 Balaton-felvidéki várrom, amit neked is látnod kell!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

5+1 Balaton-felvidéki várrom, amit neked is látnod kell!


2021/02/10
ML
5+1 Balaton-felvidéki várrom, amit neked is látnod kell!
Balaton-felvidéki várromok

#5. Tátika

Hazánk egyik legrégebbi magánvára. Zalaszántó határában, a Keszthelyi-hegység bazalthegyén áll, fontos tudni azt is, hogy a vár falai bazaltkőből készültek. A falmaradványokhoz felérve a zalai tájra tekinthetünk le, amely csodálatos. Sok mítosz kapcsolódik hozzá, nevét a források szerint Tádenka birtokosáról kaphatta. A 13. században épült, 1248-ban IV. Béla parancsára elkobozták a várat a Tátika nemzetségtől, és a veszprémi püspök kapta meg, azonban ő ezt a várat nem tekintette biztonságosnak, így emeltetett a hegy csúcsán egy új kővárat.

 

#5+1 Zádorvár

Zádorvár, vagy más néven Himfy-vár maradványai, Barnag és Pécsely között helyezkedik el, a Balaton-felvidék lankái között. Nagy valószínűséggel 1347-ben épült, Himfy Benedek, I. Lajos adószedője építtette saját magának.mátyás király halála után állítólag a cseh huszita zsoldosok is bevették egy időre ezt a várat. Barnag felől érkezve autóval is megközelíthető az erdőn keresztül, viszont ha igazi kihívásra vágyunk, akkor Pécsely felől közelítjük meg, mert onnan indulva fel kell kapaszkodni a várromhoz. 2017-ben kezdték meg a várnak a feltárását, felérve a romhoz Pécsely települését láthatjuk az egyik oldalon, a másikon pedig a Tihanyi-félszigetet és persze a Balatont is. 

 

 


 


Balaton érdekesség kultúra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Vidéki rendezvényhelyszín

Egy vidéki rendezvényhelyszín remek otthont adhat egy esküvő, egy üzleti rendezvény vagy...

karácsonyi céges vacsora

Karácsonyi céges vacsora a nosztalgikus hangulatú Dunyha Étteremben! Tartsa meg karácsonyi...

Denevér

A Denevér a nagyvitorla hátsó ívelt része.

Fall

lásd: felhúzókötél

Dinamikus dőlés

Az oldalt csúszó hajón a tőkesúly vagy az uszony a menetiránnyal szöget zár be, emiatt a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.