Nagyon hínáros a Balaton vize sok helyen – baj ez? Phd Tóth Viktor a Limnóligai Intézet kutatója válaszol?

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Nagyon hínáros a Balaton vize sok helyen – baj ez? A szakember válaszol!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Nagyon hínáros a Balaton vize sok helyen – baj ez? A szakember válaszol!


2020/07/04

Sok helyen nagyon felszaporodott a hínár, akadályozza a hajózást kellemetlen a fürdőzőknek. Mit lehet ezzel tenni? Rossz jel ez? Balatoni Limnológiai Intézet válaszol.
 

Balaton vízminősége

Kékszalag 2020 és a hínár – akár ezen is múlhat

A Fehérszalag mindig a Kékszalag próbája, még ha 2020-ban ez időben kicsit távol is van egymástól. A szél is úgy adta, de ha a szelet le is számítjuk, nem lett volna érdemes az Északi-parthoz közel mennie a mezőnynek, és nem lesz érdemes (most szólunk) a 2020-as Kékszalag esetén sem, mivel olyan mértékű a hínárosodás, ami teljesen meg tud ölni egy versenyt. 

 

A vitorlázókat ezért érthetően zavarja, de a Balatonban fürdőzők sem szeretik a hínárt. Sok strand nem is tisztítja meg vizét tőle, az igényesebbek (pl. Alsóörs), rengeteg pénzt fordít arra, hogy élvezetes, hínár mentes legyen a strand vize. A fenti képen pont az alsóörsi strandot látni drónfelvételen, még a hínármentesítés előttről. 

 

Sokakban felmerül a kérdés, baj-e ez, mi a jelenség oka, és ha baj, mit lehet tenni ellene? Ezért felkerestük a Balaton legnagyobb szakértőit a Balatoni Limnológiai Intézetet, elemezzék nekünk a helyzetet! A következő válaszokat kaptuk!

 

Nézd meg drónfotókon, milyen sok a hínár a Balatonban! Kattints a képre, galéria nyílik!

 

A Balatoni Limnológiai Intézet, azaz Phd. Tóth Viktor szakértő válaszol

A hínárosodás legnagyobb szakértője ma Magyarországon Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Intézet kutatója. Feltettük neki a kérdést, hogy a sok hínár vajon a szennyezett, koszos víz jele-e, egyáltalán mi a jelenség oka, és mit kell tennünk ellene. Megkérdeztük azt is, melyik oldalon tisztább a víz, az északi parton vagy a délin, illetve igaz-e, hogy keletről nyugatra haladva egyre rosszabb minőségű a Balaton vize. A következő válaszokat kaptuk, szó szerint idézzük! 

 

Phd. Tóth Viktor, a  Balatoni Limnológiai Intézet kutatójának válasza

A limnológia, vagy is a tavak tudományának, mint minden tudománynak vannak fontos alaptézisei. Az egyik ilyen posztulátuma a limnológiának a sekély tavakban (mint pl. a Balaton) megfigyelhető alternatív egyensúlyi állapotok megléte. Ennek a lényege a következő: a tápanyag ellátottságától függően a tavak vagy zavaros (algás), vagy tiszta-vizű (hínáros) állapotban vannak. 


Kérlek, lapozz a következő oldalra, ott folytatódik  Phd. Tóth Viktor, a  Balatoni Limnológiai Intézet kutatójának válasza!
 


Balaton érdekesség vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Tükör

Tükörnek nevezzük a hajók hátsú síkját.

Szervezett biciklitúra a Balatonon

szervezett biciklitúra Balaton

Sott

Minden olyan kötelet, amellyel vitorlákat húzunk be, sott-nak hívunk. Ezek alapján van fock...

Berecz Zsombor

Berecz Zsombor szül.hely/idő Székesfehérvár, 1986. április 26.   Berecz...

420

420 vitorlás hajó története A 420-ast a hetvenes évek elején hozták be...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.