Nagyon hínáros a Balaton vize sok helyen – baj ez? Phd Tóth Viktor a Limnóligai Intézet kutatója válaszol?

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Nagyon hínáros a Balaton vize sok helyen – baj ez? A szakember válaszol!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Nagyon hínáros a Balaton vize sok helyen – baj ez? A szakember válaszol!


2020/07/04
Nagyon hínáros a Balaton vize sok helyen – baj ez? A szakember válaszol!
Balaton vízminősége

Ennek hátterében a fotoszintetizáló élőlények (algák és hínár) között zajló versengés áll. Az algák és a hínárok mind a tápanyagért, mind a fényért elég ádáz küzdelmet folytatnak. És a tónak a tápanyagellátottságától hol az egyik, hol a másik állhat nyerésre. A tavak tápanyag-dúsulása (ez akár természetese folyamat is lehet, de a 20 században főleg ember által okozta esetekről tudunk) a planktonikus és a bevonatképző algáknak kedvez: a bőséges, vízben oldott tápanyag mellet az algák olyan mértékben szaporodnak el, hogy leárnyékolják és visszaszorítják a hínárokat. Ezzel szemben az alacsony vízben oldódott tápanyag mellett az algák nem szaporodnak el olyan mértékben, hogy képesek legyenek a hínárok leárnyékolására, így a hínár domináns lesz. 


A két állapot között az átmenet változó sebességgel megy végbe. A tiszta vizűből a zavarosba a folyamat általában eléggé gyorsan, akár 1 éven belül végbe megy (a tápanyag bejut a tóba -> az alga elszaporodik - > a hínár eltűnik). A zavarosból a tiszta vizű felé az átmenet lassú és attól függ milyen tápanyaggal dúsult a rendszer. Ez akár évtizedekig is eltarthat. 


Nos, érdekes módon, pont ez volt megfigyelhető az utóbbi 2-3 évben a Balaton-szerte, de elsősorban a keleti medencékben. Az algaszegény, áttetsző vízben a hínár egyre jobban terjed(t). Ökológiai, limnológiai okokból ez mindenképpen előnyös fejlemény, hiszen a hínár létfontosságú a Balaton ökológiai egyensúlyának megtartása végett, mert fontos élő, szaporodó és táplálkozó helye sok élőlénynek, a víz áramlásának csökkentésével tovább tisztítja a vizet, gátolja az üledék sodródását, stb., stb. Ha turisztikai szempontból, rövidtávon a hínárosodás némi kellemetlenséggel is jár, hosszútávon a hínár elterjedése a tó ökoszisztémájának stabilizálódásához vezet. 


Nem kérdéses, hogy az ember részéről alkalmazkodást igényel ez a változás, de a hínár megléte a tavakban a velejárója a természetességnek, és ez a legnagyobb eltérése az úszómedencék és a tavak között. 


A Balatonban ez a folyamat többször előfordult. Sőt, maga a Balaton-kutatás is azzal kezdődött, hogy az 1890-es években a Keszthelyi medencében elszaporodott a hínár. Ez a hínarosodás 3-4 éven belül meg is szűnt, viszont elindította a Balaton tanulmányozását. A kezdeményező, a Magyar Földrajzi Társaság,  1891-ben indította el a kutatássorozatot és mostanáig is példátlan alapossággal vizsgálták meg a Balaton életének minden aspektusát, amit a végén a Lóczy Lajos szerkesztette "A Balaton Tudományos Tanulmányozásának Eredményei" könyvsorozatban publikáltak. 


A Balaton hínárosodása még kétszer előfordult, a 30-as években és 60as években. Az első 20.sz-i algásodás ismét magától elmúlt, míg a másodiknak a Balaton eutrofizálódása (algásodása) vetett véget . 


Lapozz a következő oldalra, ahol megtudhatod azt is, hol a legtisztább a Balaton vize, de a hínárosodást sem fejeztük még be,  most jönnek a legérdekesebb dolgok!  
 


Balaton érdekesség vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Alsó szem

Alsó szem: A vitorla alsó sarkára szerelt szem, ringli a sarok rögzítésére.

Marás

A Balaton déli partján, a víz alatt húzódó keskeny, sekély zóna, amit úgynevezett...

A turbó meghibásodásának okai

A turbó élettartalma nagyban függ az autót használó vezetési szokásaitól. Sokkal nagyobb...

Achterstag

Az achterstag egy hátsó árbocmerevítő drótkötél. Általában rövidítve csak achternek hívják.

Bilge

A bilge hajófeneket, hajóűrt jelent, mint például a fenékdeszka alatti terület.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.