Nagyon hínáros a Balaton vize sok helyen – baj ez? Phd Tóth Viktor a Limnóligai Intézet kutatója válaszol?

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Nagyon hínáros a Balaton vize sok helyen – baj ez? A szakember válaszol!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Nagyon hínáros a Balaton vize sok helyen – baj ez? A szakember válaszol!


2020/07/04
Nagyon hínáros a Balaton vize sok helyen – baj ez? A szakember válaszol!
Balaton vízminősége

Az előző hínárosodási ciklusokból számunkra az derül ki, hogy a növények nagyobb területet követelnek maguknak 3-4 évre, és aztán ez a folyamat visszafordul, vagy is a hínárok eltűnnek. Ha fennáll az előző események analógiája, akkor az érintett területek főleg az északi parton lesznek. Ott (az északi parton) várhatóan a parttól 500-1000 m távolságra is megtaláljuk majd a növényeket olyan mennyiségben, hogy akadályozhatják a csónakok, vitorlások, kisebb motorcsónakok közlekedését. 

 

Érdekességképpen hozzáteszem, hogy a legfőbb balatoni hínár fajok (hínáros békaszőlő, füzéres süllőhínár, érdes tócsagaz és nagy tüskéshínár) a mostaninál mélyebb, 5-6 méteres vizekben is képesek fennmaradni.  

 

Hol a legtisztább a Balaton vize?

Mindig, ha a Keleti-medencéből áthajózunk a Nyugatiba, érezzük azt a furcsa, posványos szagot, amit a Keletiben soha. Ahogy haladunk Keszthely fele, mindig az az érzésem, egy másik tóban hajózunk, annyira más a tó vízének állaga, színe, szaga. Kicsit az Észak-Déllel is ez a helyzet számomra: a déli sekélyebb víz, mindig posványosabbnak tűnt, mint a friss, északi. Ezért megkérdeztük erről is Phd. Tóth Viktort, a  Balatoni Limnológiai Intézet kutatóját, képzelgünk csak, vagy valóban van igazság ezek mögött az érzések mögött. Íme a válasz: 

 

A Balaton vizének tisztasága észak-dél és kelet-nyugat viszonylatban Phd. Tóth Viktor, a  Balatoni Limnológiai Intézet kutatója szerint

 

Észak-dél

Rengeteg különbség van a két part között (meredeksége, hullámzás intenzitása, üledék fizikai és kémiai összetétele, antropogén faktor, urbanizáció foka, stb.), viszont a víz minőségében (ha ezt érti a tisztaság alatt) nem hiszem, hogy van különbség. Ez első sorban a tó turbulens természetével, illetve a meglévő áramlásokkal, illetve a tólengés mértékével magyarázható.  


Kelet-nyugat

Az viszont abszolút helyénvaló megállapítás, hogy a Keszthelyi és a Siófoki medencék között esetenként orbitális különbség van. Ez alapvetően arra vezethető vissza, hogy a Zala hozza a Balatonba jutó víz többségét, vagy is a 60-90-es évek tápanyag-lerakódásai a Keszthelyi medencét terhelték a legjobban.

 

Ez a múlt év augusztusában-szeptemberében volt a legszembetűnőbb, amikor a hosszan-tartó magas vízhőmérséklet (108 napig volt 20°C foknál nagyobb a Keszthelyi medence vízhőmérséklete) és a magas vízszint oxigénhiányos állapotokat teremtett a Keszthelyi és a Szigligeti medencék üledékében. Ez az oxigénhiány a rég lerakódott és kötött (algák nem tudnak hozzáférni) tápanyagot szabadította fel körülbelül 2 hónap alatt. 

 

A becslésem szerint ca 8000 kg foszfornak megfelelő alga lehetett a vízben augusztus végén és ez a foszfor az üledékből jöhetett. Ez eredményezte, hogy extrém esetekben (pl. 2019 szeptember elején) a Szigligeti és a Siófoki medencék között vízminőségi paraméterek alapján két nagyságrendnyi eltérés volt tapasztalható. És pl. ennek következtében ebben az évben a hínárasodás elsősorban a keleti részre jellemző.  


Balaton érdekesség vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Buddy Melges

Buddy Melges vitorlázó életrajz Buddy Melges a világ egyik legsikeresebb verseny...

Traveller

Traveller - a munkapad speciális fajtája, könnyen állítható

Balatonkenese Marina Port

 A Balaton keleti medencéjének keleti partján található a Kenese Port kikötője, mely...

Csapatépítés helyszín Alsóörs

Csapatépítés a Balatonon, öt perce az alsóörsi Balaton parttól és strandtól, gyönyörű...

Rund Um

Rund Um vitorlás verseny történet 1998 óta Rund Um élőben is nyomon követhető az...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.