Hihetetlenül megnőtt a Balaton vízszintje, harmadfokú a készültség.

hirdetes

Vészesen megnőtt a Balaton vízszintje

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az elmúlt napok időjárási viszontakságai az egész országra rányomta a bélyegét. A hideg idő, a rengeteg csapadék a Balaton környékét sem kímélte. A vízszint megnövekedése miatt, és a várható időjárás miatt harmadfokú vízkár-elhárítási készültséget rendeltek el több településen.

Balaton vízszintje az egekben

Komoly problémák a Balatonnál

 

Az elmúlt napok időjárási viszontakságai komoly gondokat okoztak a Balatonnál. A vasárnapi vízállás átlagosan 130 centiméter volt, 03.18-án 131 cm-t mértek, de már az azt megelőző napokban is több helyen a járdát mosta a víz. Mindez ráadásul annak ellenére történt, hogy a lehető legnagyobb mennyiségű vizet engedték le Siófoknál, a Sió zsilipein keresztül hatvan köbméternyi víztől szabadítják meg a tavat. Az esőzéseknek köszönhetően még mindig magasabb mennyiségű víz érkezik, mint amennyi távozni tud. A legmagasabb, harmadfokú vízkár-elhárítási készültséget rendeltek el több településen is. 

hirdetes

 

A rövid időn belül nagy mennyiségű csapadéknak köszönhetően a Sió-csatornában mért vízállás elérte az eddigi rekordot, a 2006 elején mért 300 centimétert.

 

hirdetes

Balatoni vízszintjének szabályozása

 

Balaton vízszintjének szabályozása több lépcsőben valósult meg az évek során. Legfőbb táplálója a Zala folyó, azonban számos kis patak is a magyar tengerbe folyik. Bár a nyári forróság miatti párolgásnak köszönhetően ekkor a vízszint csökken (akár napi 1 cm-el is), a hirtelen nagy mennyiségben lehulló csapadék problémát okozhat, ha a Sió zsilipen nem képes elegendő mennyiségű víz távozni a tóból, ahogy az a napokban is látszik. 

 

1977-től bevezetett rend +70 – +100 cm közötti vízszint tartást határoz meg, azonban a felső szintet azóta már 110 centiméterre emelték, amivel egyidejűleg jelentősen megnőtt a tó vízmennyisége is. 2005 óta többször volt szükség a Sió zsilipen keresztüli szabályozásra.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Laser

Laser vitorlás hajó története 1970-ben tervezte Bruce Kirby. A Laser nagyon hamar... Tovább

Alsóörs - Vitorlás SC

Alsóörs - Vitorlás SC kikötő - tudnivalók: Az alsóörsi Vitorlás SC kikötője a tó... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 226

Átlagos értékelés: 4.9