A balatoni kecskeköröm és a tihanyi visszhang legendája

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A balatoni kecskeköröm és a tihanyi visszhang legendája

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A balatoni kecskeköröm és a tihanyi visszhang legendája


2021/02/11
ML

Frissítve: 2024/06/13
Frissítette: ZH

Biztosan mindannyian, hallottatok már Tihanyról, sokan már jártatok is ott. A csodás látvány és természet mellett e településnek legendája is van, amely a Balatoni kecskekörömről szól. Ti hallottatok már róla? Hogyha nem, akkor érdemes elolvasni ezt a csodás, érdekfeszítő történetet. 

A balatoni kecskeköröm és a tihanyi visszhang legendája

Hazánk egyik legszebb helyszíne a Balatonba benyúló mesés Tihanyi-félsziget, ami tengerünket két részre osztja. Ezt a területet vulkanikus erők formálták. A krátermaradványokban alakult ki két tó, amely a Balaton vízszintjétől magasabban fekszik. Ezek a tavak lefolyástalanok, a Belső-tó a horgászok kedvence, a vízimadaraké pedig nem más, mint a Külső-tó. Az utótevékenység során számos gejzírkúp is kialakult. 


A település története a Középkorig nyúlik vissza, de sok hiedelem szerint, már az őskorban is éltek itt. I. András király Tihanyban építette meg a királyi család temetőjét, és a temető fölé pedig a monostort, ahová bencés szerzeteseket telepített, ezzel vette kezdetét a bencés szerzetesek apátságának élete. A szimbolikus apátság nagyon messziről is jól látható. Ennek építése 1040-ben kezdődött, az alapítólevelet 1055-ben írta alá I. András király. Az apátságtól elindulva a Pisky sétány vezet a Visszhang domb felé, melynek közelében IV. Károly Kálváriája fekszik, amely Krisztus kresztútját mutatja be, innen pedig rendkívül gyönyörű kilátás tárul elénk. A Tihanyi Apátság körül számos szép kis cukrászda is megtalálható, ha nyáron fagylaltozni támadna kedvünk azt is megtehetjük, ezen kívül különböző programok és szolgáltatások is várnak minket. Véleményem szerint, nagyon hangulatos utcái és építmények vannak az apátság körül.
A rövid bevezető után, nézzük is meg a Kecskeköröm legendáját.

 

 


A legendáért kérlek lapozz a következő oldalra!
 


Balaton érdekesség kultúra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Palstek

  Csathurok, az egyik leggyakoribb vitorláscsómó (névadója: Stekk Pál legendája).

Algagátló festék

Különleges, a hajó vízvonal alatti részeire való festék, mely megakadályozza a vízi...

Baumlift

A baumlift meghatározását lásd a pihentető szótárszónál.

Gleitolás

A gleitolás a siklás; erős szélben a könnyű hajók a vízből szinte kiemelkedve siklanak.

Freibord

A freibord a szabad oldalmagasság a vízvonaltól.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.