A balatoni kecskeköröm és a tihanyi visszhang legendája

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A balatoni kecskeköröm és a tihanyi visszhang legendája

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A balatoni kecskeköröm és a tihanyi visszhang legendája


2021/02/11
ML

Frissítve: 2024/06/13
Frissítette: ZH
A balatoni kecskeköröm és a tihanyi visszhang legendája
A balatoni kecskeköröm és a tihanyi visszhang legendája

Legenda

 

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy gyönyörű szép tündérlány, akit Tihanynak hívtak. A lány minden nap leterelte az aranygyapjas kecskéit a tóra, eközben pedig varázslatos hangon énekelt. Szinte mindenki ellenált neki, viszont a vizek urának, Balatonnak egyetlen fia, akármennyire is próbálkozott kizárni a fejéből a lány hangját, sajnos nem sikerült neki. Valahányszor amikor meghallotta Tihany csodálatos hangját, felemelkedett a tó mélyén lapuló, hínárból szőtt drágagyöngyökkel díszelgő sátrából. Balaton hiába figyelmeztette fiát, hogy ennek nem lesz jó vége, ő nem hallgatott rá és ahányszor énekelt a lány, mindig kiemelkedett a vízből. Tihany, a csodálatos, de mégis fennhéjázó tündérlány rájött arra, hogy az énekét mindenki, szerte a hegyekben a legszebbnek ítéli. Elhatározta, hogy hangját nem pazarolja, és csak azután fogja hallatni magát, miután gyémánttal fizetnek neki. Történt ekkor, hogy Balaton fia megbetegedett és kérlelte apját, hogy még utoljára hadd hallhassa a lány hangját. Apja, fia kérésére összegyűjtött egy csónaknyi igazgyöngyöt és felvitte Tihanynak: A gyöngyök nagyon tetszettek neki, és attól kezdve minden nap énekelt, miután ajándékot kapott. Ám egyszer csak Balaton kincse elfogyott és a tündér nem énekelt többet, az sem hatotta meg, hogy éneklése nélkül Balaton fia meghal. Ezután bekövetkezett a legrosszabb, Balaton fia elhunyt, apja pedig Tihanyt hibáztatta és bosszút forralt ellene. Egyik este haragos hullámok csaptak fel arra a sziklaösvényre, ahol az aranygyapjas kecskék itatása zajlott, és egyenként besodorta a lány kecskéit a tóba. Tihany ettől nagyon megrémült, egy közeli barlangba menekült, de a Balaton a víz mélyén egy nagyot rázkódott és ennek eredményeképpen betemette a barlang száját, ahonnan Tihany Balaton átka miatt a mai napig hétszer visszaszól. A tóba húzott kecskenyáj szárazföldre vetett körmeiket azóta is meg lehet találni a parton.

 

Valóság

 

A visszhang az apátság felépítése óta létezik, a Visszhang-dombról elkiáltott szavak a 300 méterre lévő apátság oldaláról verődnek vissza.  A dombra állítottak egy oszlopot, melyet echokőnek neveztek el, innen lehet a templom felé kiáltani. A tihanyi visszhang ereje azonban már egyre jobban csökken, a domb és templom közé ültetett fák miatt.
A kecskekörmök pedig a kis fekete kagylók, amelyek igen kellemes érzést tudnak nyújtani, amikor rájuk lépünk a parton, vagy a vízben. A kecskeköröm, a Pannon-tengerben élt Congeria ungula caprae nevű kagyló népies elnevezése.
 


Balaton érdekesség kultúra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Detre Dia

Detre Dia, szörf olimpikon Lásd itt: Detre Diána

Sholtz 34+2

Scholtz 34+2 lábas túra jacht   Széles fedélzet, extra méretű cockpit, 2...

Hajótest hossza

A hajótest hossza a hajótest legnagyobb hosszúsága, a vízvonallal párhuzamosan mért...

Salona 45

Salona 45 vitorlás hajó bemutatása A Salona hajógyár 7 éve gyárt vitorlás hajókat, 7...

Jules Verne Trophy

Jules Verne Trophy vitorlás verseny történet,szabály A Jules Verne Trophy ann ak jár,...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.