Hatalmas munkaerőhiány! – havi nettó 800 ezerért sem találnak embert a balatoni vendéglátósok

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Hatalmas munkaerőhiány! – havi nettó 800 ezerért sem találnak embert a balatoni vendéglátósok

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hatalmas munkaerőhiány! – havi nettó 800 ezerért sem találnak embert a balatoni vendéglátósok


2022/05/03
ZH

Egyre több helyen lehet olvasni, hogy aranyárban megfizetnék a szakembereket a Balatonon, csak szerződjenek le a szezonra. Azonban egyre inkább növekszik a munkaerőhiány is és egyre kevesebben vállalnák azt a pörgős munkavégzést, ami egy-egy balatoni szezonnal jár együtt. A vendéglátó szektor több problémával is meg kell küzdjön, a koronavírusnak még mindig érezhető a hatása, nem beszélve az egekbe felmenő árakról és sok jó szakember is ott hagyta ezt a szakmát, ami azt eredményezi, hogy ma már 800 ezerért sem vállalják el a munkát.

balatoni vendéglátóhelyek

Bajban van a hazai vendéglátás?


Egy tihanyi étterem tulajdonosa, Járosi Tamás fakadt ki nemrégiben a hazai vendéglátás jelenéről, amiben kifejti véleményét az egyre durvábban elszálló árakról és a pandémia még ma is érezhető következményeiről a szektorban. Ezek a problémák ugyan nem csak a Balatont érintik, az egész országra jellemző, sőt leginkább a budapesti éttermeket és vendéglátóegységeket érinti leginkább.

 

Még jobban elszállnak az árak a Balatonnál


A jóval magasabb árképzés a Balatonnál az eddigieknél is nagyobb jelentőségben észlelhető majd a szezonban, de már most elkezdődtek az áremelkedések, ugyanis Tihany és Füred környékén egy kávéért fizethetünk 1500 forintot vagy egy főétel kerülhet akár 8 ezer forintba is egy nem túl színvonalas helyen. Járosi Tamás 5 pontban elemzi a dráguláshoz vezető utat és a magyar tenger környéki vendéglátás helyzetét.

Az alapanyagárak drasztikusan az egekbe repültek, annak ellenére, hogy sok tételből hiány van, a minőségi tejszínnek az ára például 2500 – 3000 forint között mozog, ami két éve még fele ennyi volt, az étolaj is 50%-os drágulást mutat ráadásul mennyiségi korlátozás is párosul hozzá. A vendéglátó egységekre nem vonatkozik a rezsistop, ugyanis nem magánszemély kezében vannak, így a csekkek is megduplázódtak. A magas árak mellett a beszállítók sem teljesítik a kötelezettségeiket, arra hivatkozva, hogy a teherautó meg van, de nincs ki vezesse.

 

Személyzeti gondok a Balatonnál


Járosi Tamás arról is beszél, hogy az ő éttermük még szerencsésnek mondható, ugyanis túl élték a covidot is és egy fix csapattal dolgoznak együtt már évek óta, azonban most a nyári időszakra bővítésre lenne nekik is szükségük a személyzet terén, ami nem egyszerű feladat, hiszen egy séfhelyettesi pozícióra nem jelentkezik senki, ami nettó 800 ezer forint bérezést ígér és fizetett szállással, valamint étkeztetéssel. Ha külföldi viszonylatban nézzük ezt az árat, akkor ez egy normál külföldi fizetés.


Mire vége lett a koronavírusnak, jött a brutális infláció és a háborús feszültség, ha a tavalyi évet nézzük a 300 napból csak 80 napot voltak ők is nyitva, ami összesítve kb. 2 év bezártságot jelent, de nagyobb probléma, hogy a bezárások végett a szakemberek végleg szakmát váltottak, és az utánpótlás sem jelent meg.


Sok étterem nem profitorientáltan működik. Sokan úgy üzemeltetnek egy helyet, hogy szakmailag nem értenek hozzá, csak van rá pénzük, hogy éttermet nyissanak. Az ilyen helyeken megengedhető a bármekkora fizetés és a veszteséges nyitva tartás, de az országos többség a „polgári” vendéglátásban helyezkedik el, akik a károsítótényezőkellen csak a hatalmas számú hatékonyság emelésben látták a kiutat. A legtöbb szakmai dolgot, mint például a kertészet, marketing, árubeszerzés, stb. már házonbelül oldják meg, ezzel is pénzt spórolva. 


Sokan eddig azért tudtak alacsony árszinten dolgozni, mert nem fizettek Áfát vagy nem jelentették be redesen az alkalmazottakat, de ez az NTAK bevezetésével megszűnik és egyenlő játékszabályokat kell mindenkinek betartania. Ez a vendégek szempontjából negatív, hiszen az olcsó helyek is drágák lesznek és a fogyasztó nem látja a mögöttes okokat.
 


Balaton érdekesség gasztronómia hír utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Stagreiter

Stagreiter - orrvitorlakapocs (=lovas)

Mannschaft

Ejtsd: mancsaft. A mancsaft a  legénység, versenyzõtárs.

Backbord-szabály

Backbord-szabály: különböző oldali irányú széllel hajózó vitorlások találkozásánál...

Algagátló festék

Különleges, a hajó vízvonal alatti részeire való festék, mely megakadályozza a vízi...

Spartacus Vitorlás Egylet

Spartacus Vitorlás Egylet   Spartacus VE története A Spartacus Vitorlás...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.