Balatoni vitorlázás története, Visszaemlékezések Tuss Miklós tollából II. rész - Turcsányi Béla definíciói

Visszaemlékezések Tuss Miklós tollából II. rész - Turcsányi Béla definíciói

Tuss Miklós
hirdetes

Akkor még Balatoni dinghy is volt az egylet hajóparkjában. Ez a hajótípus a háború előtt népszerű, nagy létszámú magyar tervezésű versenyosztály volt. Olyan, mint egy csónak fedélzet nélkül, de korszerű forgó árboccal.

balaton vitorlázás

A mi hajónkkal Korgó, Korányi Laci versenyzett, kivívta magának az utolsó dinghy bajnok címet is. A hajó klinker palánkozású volt, az összetartó szegecsek, csavarok mind kilazulva, az egész test csavarodott, a palánkok között a víz mindenhol jön be.


Erős szeles, hullámos vizű versenyeken bizony alul-felül jött be a víz. Egy cirkáló szakaszon belül kétszer-háromszor meg kellett állni vizet merni, ez idő tájt jött divatba az a mondás „aki mer, az nyer”. Egy ilyen verseny után Korgó a stéghez kötötte félig elmerült hajóját és szaladt szárazruhát húzni, mert meleg zuhanyunk még nem volt. Turcsányi Béla a „Molyos” megszemlélve a dinghyt így szólt:

hirdetes

„Én úgy tudnám definiálni a Balatoni dinghyt, hogy az nem más, mint a Balatonnak deszkákkal körülhatárolt része.”

Ez telitalálat volt.
 

A korabeli propaganda szerint minden, ami jó volt, azt a népi demokrácia adta nekünk, viszont ami rossz volt az a múlt rendszer hibája volt. Legalább is ezt naponta sulykolta belénk a rádió és az újságok (TV még nem volt).  A szigeten nem voltunk egyedül, ott működött a MAHART hajójavítója is. A mesterek régi rozsdás vaslemezből összehegesztettek egy háromszög alakú lapos fenekű, kb. másfél méteres csónakot vagy valami hasonlót. Turcsányi Béla meglátva ezt a valamit, rögtön „definiálta”:

hirdetes

 

,,Ez azok számára készült, akik a múlt rendszer hibájából nem tanultak meg úszni."
 

 

Tuss Miklós

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes

Szótár

Evező

Az evező, vagy másnéven pádli a vitorláshajók tartozéka. A kenu evezőjéhez hasonló, egy... Tovább

Standard

Standard - széljelzõ az árboc csúcsán (="windex") Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.