Egy nagyon durván meredek utca

hirdetes

A világ legmeredekebb utcája

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Egy Új-Zélandi utca, a Baldwin Street lett a világ legmeredekebb utcája, ami be is került a Rekordok Könyvébe. Viszont állítólag hibásan számolták ki ezeket az adatokat, így lehet, az utca tévesen kapta meg ezt az előkelő elhelyezést.

A legmeredekebb utca a világon

Új-Zélandon található a világ legmeredekebb utcája, ami be is került a Guinness Rekordok Könyvébe. A legmeredekebb utca, nevezetesen a Baldwin Street Dunedin városában található. Azonban mivel egy eléggé hegyes-völgyes vidékről van szó, ahol nem ez az egyetlen meredek utca létezik egyedül, ezért lehet, hogy nem is ez az utca a legmeredekebb. A Rekordok Könyve szerint az utca lejtése 38 fokos, azonban egy másik, pontosabb számítás szerint csak 19 fok. Ez azért nem mindegy!

 

A legmeredekebb utca a világon

Viszont annak, hogy ilyen meredekek itt az utcák, meg van az oka – és akár ezt is betudhatjuk egy számítási hibának. Ugyanis Új-Zéland brit koronagyarmat volt, ezért a város úthálózatát nem ott helyben, hanem Londonban tervezték meg, ahol gyakorlatilag csak térképen látták az adott területet. Viszont a helyi útépítők se nagyon tiltakoztak, amikor ilyen meredek területre kellett utakat építeniük. Így született meg ez a hihetetlenül meredek utca.

 

A legmeredekebb utca a világon

A Baldwin Street 350 méter hosszú és akárhogy is számolják, bizony nagyon meredek. Annyira, hogy az embereknek szinte úgy kell rá felkapaszkodniuk. Na, de azért nem kell hozzá hegymászó felszerelés, csak nem árt, ha az ember odafigyel, mert ha egyszer megbotlik, akkor 350 métert fog gurulni. Viszont az utca jó példája annak, hogy néha a félresikerült számításokból sülnek ki a legjobb dolgok.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

A turbófeltöltő javítása

Amennyiben gépjárműve üzemeltetése során turbófeltöltőjének működésében hibát... Tovább

Szélbeállás

A hajó orrát szél felé kormányozzuk, majd hagyjuk, hogy a vitorlák lobogjanak és a hajó... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 140

Átlagos értékelés: 4.9

utazás