Bretagne, Franciaország rejtett kincse

hirdetes

Bretagne, Franciaország rejtett kincse

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Franciaországgal kapcsolatban sokaknak Párizs vagy Marseille jut eszébe, vagy valamilyen sablonos (ámbár megalapozott) elképzelés a romantikus légkörről és a világhírű francia konyháról.

Bretagne, Franciaország rejtett kincse

Franciaország azonban túl nagy területet foglal el, hogy csupán néhány ilyen címszó alá beférjen, sokszínűségét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy az országon belül egy egész régió őrzi féltve a mai napig identitását, gasztronómiáját és kultúráját is.

 

Egy kis történelem

Ha rápillantunk a térképre, Bretagne-t az ország legnyugatibb csücskében találjuk, amely az óceán (egész pontosan a Kelta-tenger) irányába nyúlik ki. A területért már a középkorban is komoly harcok folytak, a bretonoknak (a Bretagne-ra otthonként tekintő helyi nép) azonban a mai napig sikerült fennmaradniuk. A breton nyelv kelta eredetű, nem francia, hiszen eredetileg kelta törzsek vándoroltak be a mai Bretagne területére, még az időszámításunk előtti első évezred során. Ebből következik, hogy a breton nép kultúrája tele van kelta elemekkel.

hirdetes

 

Bretagne politikai hatalma sosem volt számottevő, még Franciaországon belül sem. A bretonok múltját erősen befolyásolta, hogy partvonala meglehetősen rücskös, így számos stratégiailag kritikus kikötőt el lehet rejteni a mentén. Ebből következik, hogy nem egy nagyobb hatalom próbálta megszerezni magának a történelem során. Két várost emelnénk ki Bretagne egyébként nem kis régiójából. Saint-Malo és Dinan is a tengerparton helyezkednek el, mindössze egy órányira egymástól.

hirdetes

 

Saint-Malo történelme egészen a már emlegetett időszámításunk előtti első évezredig nyúlik vissza, amikor még javában a rómaiak uralták az ismert világ nagy részét. A város egy VI. századi apátság nevét viseli, a helyiek pedig gyakran nem is bretonokként, hanem „malóiakként” emlegették saját magukat.

 

A helyi kalózok a környező vizek rémálmai voltak a XVIII-XIX. század során, de 1944-ben a szövetséges hatalmak szinte porig bombázták a várost. Idővel aztán apránként újjáépítették, és habár manapság már nem eredeti formájában tekinthetjük meg, Saint-Malo hangulata és öröksége még mindig él a helyiek emlékeiben, és néhány fennmaradt épületben. A következő oldalon folytatom! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Balatonalmádi - Hajóállomás BH Zrt.

Balatonalmádi - Hajóállomás BH Zrt. tudnivalók: A BH ZRt. kikötője közforgalmú, a... Tovább

Hajóút

A hajóút a viziútnak hajók közlekedésére kijelölt, kijelölés hiányában a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 156

Átlagos értékelés: 4.9

érdekességek tenger,óceán utazás Vitorlázás