Crater Lake - Amerika legtisztább vizű kráter tava

hirdetes

Amerika legtisztább vizű tava - Crater Lake

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Amerika legtisztább vizű tava egy tűzhányó beomlásával keletkezett és semmilyen patak, vagy folyó nem csatlakozik hozzá, ezért a vize rendkívül tiszta és érintetlen.

Kráter-tó

A Kráter-tó, eredeti nevén Crater Lake, az Amerikai Egyesül Államok legtisztább vizű és egyben legmélyebb tava. Ez a különleges tó Oregon államban található a róla elnevezett nemzeti parkban (Crater Lake National Park). A tavat nem véletlenül nevezik kráter tónak, ugyanis legalább 600 méter mély és nem csatlakozik hozzá semmilyen folyó. A tónak tiszta mélykék színe van, a hőmérséklete pedig igen alacsony, lévén egy hatalmas kráterről van szó. A tó közepén két sziget is található, aminek nagyon érdekes és gazdag a növényvilága.

Kráter-tó

A tó egy tűzhányó, a Mount Mazama beomlásakor keletkezett több mint 7 ezer évvel ezelőtt. Talán ezzel magyarázható a mélysége is. Mivel semmilyen folyó nem csatlakozik ehhez a tóhoz, se befolyó, se kifolyó vize nincs, ezért a vízszintjét többnyire az időjárás befolyásolja. A tavon található két kis sziget is elég érdekes, amiknek az egyik legkülönlegesebb jelensége egy olyan fa, ami körülbelül 100 éve áll függőlegesen a tóban. A tónak elég alacsony a hőmérséklete és ez a fa korhadását is lelassítja. A szigeteken számos vadvirágfaj is megtalálható, viszont csak két fafaj él meg rajta.

Kráter-tó

A szigeten él egy bennszülött törzs, a klamathok, akik ezt a tavat szent helynek tartják. Valószínű, az őseik már akkor ezen a helyen éltek, amikor beomlott a tűzhányó és ez az esemény beleivódott a hagyományaikba.

Kráter-tó

A Crater Lake vize azért is ilyen tiszta, mert az időjáráson kívül gyakorlatilag semmi nincs hatással a vízére, ezért nem is szennyezi semmi. Ez a tó rendkívül gyönyörű jelenség, főleg amikor visszatükrözi a vize a körülötte álló hegyeket és a felhőket.

Forrás: Érdekesvilág

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

utazás

Szótár

Niederholer

Niederholer - a spinnaker bumot lefeszítõ kötél Tovább

Balatonfűzfő - Nitrokémia Horgász Egyesület

A balatonfűzfői Nitrokémia Horgász Egyesület kikötője dél felé nyitott, így a... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes