Crater Lake - Amerika legtisztább vizű kráter tava

hirdetes

Amerika legtisztább vizű tava - Crater Lake

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Amerika legtisztább vizű tava egy tűzhányó beomlásával keletkezett és semmilyen patak, vagy folyó nem csatlakozik hozzá, ezért a vize rendkívül tiszta és érintetlen.

Kráter-tó

A Kráter-tó, eredeti nevén Crater Lake, az Amerikai Egyesül Államok legtisztább vizű és egyben legmélyebb tava. Ez a különleges tó Oregon államban található a róla elnevezett nemzeti parkban (Crater Lake National Park). A tavat nem véletlenül nevezik kráter tónak, ugyanis legalább 600 méter mély és nem csatlakozik hozzá semmilyen folyó. A tónak tiszta mélykék színe van, a hőmérséklete pedig igen alacsony, lévén egy hatalmas kráterről van szó. A tó közepén két sziget is található, aminek nagyon érdekes és gazdag a növényvilága.

Kráter-tó

A tó egy tűzhányó, a Mount Mazama beomlásakor keletkezett több mint 7 ezer évvel ezelőtt. Talán ezzel magyarázható a mélysége is. Mivel semmilyen folyó nem csatlakozik ehhez a tóhoz, se befolyó, se kifolyó vize nincs, ezért a vízszintjét többnyire az időjárás befolyásolja. A tavon található két kis sziget is elég érdekes, amiknek az egyik legkülönlegesebb jelensége egy olyan fa, ami körülbelül 100 éve áll függőlegesen a tóban. A tónak elég alacsony a hőmérséklete és ez a fa korhadását is lelassítja. A szigeteken számos vadvirágfaj is megtalálható, viszont csak két fafaj él meg rajta.

Kráter-tó

A szigeten él egy bennszülött törzs, a klamathok, akik ezt a tavat szent helynek tartják. Valószínű, az őseik már akkor ezen a helyen éltek, amikor beomlott a tűzhányó és ez az esemény beleivódott a hagyományaikba.

Kráter-tó

A Crater Lake vize azért is ilyen tiszta, mert az időjáráson kívül gyakorlatilag semmi nincs hatással a vízére, ezért nem is szennyezi semmi. Ez a tó rendkívül gyönyörű jelenség, főleg amikor visszatükrözi a vize a körülötte álló hegyeket és a felhőket.

Forrás: Érdekesvilág

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 210

Átlagos értékelés: 4.8

utazás