Félre, drónok – A városi szállítás jövője a kerékpároké

hirdetes

Félre, drónok – A városi szállítás jövője a kerékpároké

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Habár az elmúlt években többször is olvashattunk róla, hogy bizonyos helyeken már drónokkal tervezik megoldani a rövidtávú házhozszállítást, az ilyen készülékekre vonatkozó egyre szigorúbb szabályoknak köszönhetően ez sok helyen tudományos-fantasztikus ábránd marad csupán (még akkor is, ha a technológiánk már megvan hozzá).

Félre, drónok – A városi szállítás jövője a kerékpároké

Azonban nem a drónok az egyetlen technológia, amely forradalmasíthatja a kézbesítés folyamatát, és amelyet már rég óta alkalmaznak csomagszállításra (is) – ez a kerékpár. Bizony, a régi, hagyományos szállítóbiciklik ma már elektromosan is működtethetők, ráadásul lényegesen több súlyt lehet velük kényelmesen kiszállítani, mint „lábmeghajtású” elődeikkel.

 

Nem egy autógyártó cég, köztük a Volkswagen is dolgozik ilyen kényelmes, környezetbarát szállítóeszközök fejlesztésén – a népszerű német márka első modellje például várhatóan 2019-ben kerül majd az utcákra.

 

Miért pont e-biciklik?

hirdetes

Egy holland kutatás szerint az elektromos teherkerékpárok a nagyvárosokban jelenleg használt kisteherautók körülbelül 20%-át helyettesíthetnék. Az Amszterdami Egyetem és a Rotterdami Egyetem két évi közös kutatásuk során szállítmányozási cégekkel, községekkel, és külső szakértőkkel együttműködve állítottak össze egy jelentést, City Logistic: Light and Electric (Városi Logisztika: Könnyen és Elektromosan) címmel. A jelentés szerint a városokban túl sok teherautó és kisteherautó van, és a külvárosi teherforgalom nagy részét ilyen kisteherautók teszik ki.

hirdetes

 

A probléma nem csak a károsanyag-kibocsátás kérdése, hanem az a rengeteg hely, amelyet ezek a járművek elfoglalnak. Még ha csettintésre hirtelen minden teherautó elektromossá is változna, akkor sem tudnának kényelmesen mozogni az utcákon, illetve leparkolni és leadni/átvenni rakományukat. A jelentés szerint a városok jobban járnának kisebb és fizikailag könnyebb járművekkel.

 

A tanulmány fő szerzője, Walther Ploos van Amstel, az Amszterdami Egyetem városlogisztikai professzora szerint „okosabb, tisztább, halkabb, kisebb és biztonságosabb” teherautó-technológiára van szükség. A következő oldalon folytatom! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Balatonalmádi Társasüdülő Kikötő

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az Almádi Társasüdülő... Tovább

360

360o büntetésnek nevezzük azt, amikor egy hajó valamilyen szabálytalanságot követ el és... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 206

Átlagos értékelés: 4.8

autó érdekességek kreatív sport túra