Egy igazi hungarikum - A Rigójancsi rövid története

hirdetes

A Rigójancsi története

Komjáti Péter
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

„Kóstold meg: olyan barna, mint az én bőröm, és olyan édes, mint a te szíved” mondta ezt Rigó János átnyújtva szerelmének a róla elnevezett süteményt.

Rigójancsi

Ha a rigójancsi elnevezésű sütemény eredetét kutatjuk, akkor egészen egy XIX. századi pesti cukrászdáig kell visszarepülnünk az időben, ugyanis ez volt a híres cigányprímás úriembernek, Rigó Jánosnak a törzshelye. Rigó János itt rendelte meg a szerelmének az első egyedi készítésű csokoládékrémes süteményt, melyet a cukrász el is készített számára.  Tehát nem ő alkotta meg, mint ahogy azt néhányan gondolják, tehát Rigó Jancsi nem volt egy Dobos c. József (dobostorta) vagy egy Gundel Károly (Gundel-palacsinta), hanem ez a különleges csemege csupán a nevét viseli, semmi több, az elkészítésében Rigó János már nem vett részt. Mai szóhasználattal élve az elnevezés csupán egy marketingfogás volt a cukrászat szempontjából.

 

Rigójancsi

Azonban a megalkotó pesti cukrász hamar meglátta benne a lehetőséget, és egyre több ilyen tejszínhabos, csokoládékrémes Rigó Jancsi nevét viselő süteményt készített, amely hatalmas sikert aratott a betérő vendégek körében. Az édesség terjesztése során pedig a cukrászat legfinomabb nyalánkságává vált az egész országban.

 

Magyarország egyik legfinomabb desszertjéből, vagyis a rigójancsiból származó minden falat a mennyországba repít minket, amely gondos és precíz cukrászok munkájának az eredménye.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Luvgierig

Luvgierig - a szél felé forduló hajót hívjuk így Tovább

Könyvelés Budapesten

Vezetőként hogyan hozhatnánk meg a cégünkkel vagy vállalkozásunkkal kapcsolatos legfontosabb... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 100

Átlagos értékelés: 4.9

gasztronómia