Egy legendás történet véget ért: Összedőlt a Szent György-hegyi

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Egy legendás történet véget ért: Összedőlt a Szent György-hegyi legendás Emmaus Kápolna

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egy legendás történet véget ért: Összedőlt a Szent György-hegyi legendás Emmaus Kápolna


2021/11/29
VN

Szomorú hír érkezett. Végleg az enyészeté, leomlott a legendás Emmaus Kápolna, aminek igazán különleges története volt. Egy igazi kinccsel lettünk szegényebbek mi is, nemcsak a Szent György-hegy.

 Összedőlt a Szent György-hegyi Emmaus Kápolna

A legendás Emmaus Kápolna

Korábban itt írtunk róla egy részletes cikket, többször is voltunk itt, mert igen különleges, de most végleg búcsút inthetünk neki. Az Emmaus, vagy másnéven Ify kápolna egy igazán különleges színfoltja lehetett egy-egy balatoni kiruccanásnak. A hely olyan volt, mintha egy horrorfilm forgatásába csöppentünk volna, a falak már régóta omladoznak, senki sem törődött az egykoron Ify Lajos fonyódi szerzetes által épített épülettel. Saját kezével építette fel ezt az épületet, nem is akárhol, hanem a Szent-György hegyen. Nagyon sokat tett helyi szinten a hit terjedéséért, a balatoni hitéletért.

 

Ify Lajos emlékét őrizte a legendás balatoni kápolna

Ify Lajos saját kezével építette fel családi birtokukon a kápolnát még az 50-es években, azóta rengeteg embernek adott menedéket, ugyanis remeteszállásként, valamint zarándokszállásként üzemeltette a helyet. Ify akkor építette meg ezt a kápolnát, amikor a második világháború viszontagságai miatt el kellett hagynia a papi hivatását. Azzal, hogy kiállt a zsidók mellett, ellenezte az üldözésüket, tudta, hogy hivatalától vissza kell lépnie, de hivatását nem adta fel: továbbra is segített, ahol tudott. A Fonyódi plébánia élén ő intézte el, hogy legyen orgona, zongora, és megannyi iskola, valamint plébániai is a nevéhez fűződik. Miután távozott a plébánia éléről, a Szent Györgyhegyi családi birtokra vonul vissza. Az itt épített kápolnában is kapott helyet zongora, ahogyan az a képeken is látszik.

 

 

Leomlott a legendás kápolna

„Leomlott az Emmaus kápolna tornya. Sokan nézték tehetetlenül, hogy az enyészetté válik. A mai napon, úgy tűnik, megpecsételődött a sorsa.” Szomorúan fogadtuk a hírt, mert ez tényleg egy fontos emlék volt, ami ráadásul még különlegesebbé tette, az egyébként sem unalmas Balaton-felvidéket. Persze már számítani lehetett rá, hiszen tényleg ne volt jó állapotban, de egy ilyen hír azért mindig rosszul esik, amikor tényleg be is következik. A kápolna nem állt semmilyen védelem alatt, az egyház nem szentelte fel, az örökösök pedig külföldön élnek, belépni, és a szemetet elszállítani is birtokháborítás lett volna. Így nem maradt más, mint tehetetlenül nézni, ahogyan bekövetkezik, ami bekövetkezett.
 

 

Az alábbi drón videó még tavaly készült, akkor még ép volt a kápolna, ezentúl soha nem láthatjuk már így… Érdekes, hogy a kirándulók itt még bemennek abba az épületbe (bentről is mutatja a videó a képolnát), ami most leomlott. Jó, hogy nem rájuk. Érdemes megnézni: 

 


Balaton érdekesség utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Száling

A száling az árboc merevítő keresztrúd. A szálinggal állíthatjuk árbocunk görbületét is.

Groupama 3

Groupama 3 vitorlás hajó bemutatása A Groupama 3 maxi trimarán 2004 decemberében...

Csopaki Hajóállomás Zrt.

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Balatoni Hajózási Zrt. csopaki...

Sátras esküvő

Manapság egyre népszerűbbek a sátras esküvők, hiszen a párok kezdik felismerni a benne rejlő...

Volvo Ocean Race verseny

  Volvo Ocean Race történelem A Volvo Ocean Race (korábbi nevén Whitbread...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.