Mutatok egy fantasztikus úticélt! Íme az Esterházy-kastély!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Mutatok egy fantasztikus úticélt! Íme az Esterházy-kastély!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mutatok egy fantasztikus úticélt! Íme az Esterházy-kastély!


2023/12/03

Frissítve: 2024/06/28
Frissítette: ZH

Magyarországon számos kastély és vár lelhető fel, melyek lenyűgözik az embert. Ezek közül a legkiemelkedőbb talán ez a kastély, melyen több építész keze munkája látható. Bemutatjuk nektek ezt a fantasztikus úticélt, a fertődi Esterházy-kastélyt!

Látogasd meg te is az  Esterházy-kastélyt!

A mai kastély

 

Díszudvara kovácsoltvasból van, három nyílással, díszterméhez festői szépségű lépcsőkön juthatunk el. Ahol Josef Ignaz Mildorfer Apollón diadalának freskója tárul elénk, s a kápolna 1766-ban készült freskói is neki köszönhetőek. A főépület bejáratával szemben helyezkedik el a két őrségépület, és a volt Marionett-színházé is. 

 

A mostani Fertődöt Süttör falujának hívták régen, mely legelőször a nagy hatalmú Kanizsayak földesurasága alatt állt, később pedig a Nádasdy-birtok, majd 1671-től a kamara kezébe került. Esterházy Pál vette meg a császári adminisztráció folyamán elkobzott javakat 1681-ben.  A mostani épület előtt egy U alakú vadászkastély állt itt, melyet 1720-ban építtetett Esterházy József, mely Sütttör határában ált, bár Sarródhoz tartozott valójában.

 

 

A kastély teljes átformálására 1762-ben került sor, amikor is kibővítették, és leginkább egy főúri pompával bíró kastély lett belőle. Feltételezések szerint tervezői Hefele Menyhért, és Jacoby Miklós voltak közösen, s mire 1766-ra kész lett az új épület, köré új település jött létre, ami akkor Esterháza, ma már Fertőd néven ismert, névadója az akkor is az Esterházy család volt. 

 

1946-ban a kastély egyik szárnyában jött létre a kertészeti Középiskola és Kollégium is. A kastély azóta teljesen megújult közel négymilliárd forintból ment végbe a fejlesztése, s elsőként a díszterem és a zeneterem születhetett újjá, majd a kastélyudvar is, mindez az 1700-as évek mintáján.

 

A kastélykápolna, melyet 2001-ben rekonstruáltak megkapta az Europa Nostra díjat is, s a mai napig büszkén viseli. Évente több százezer turista látogat el Fertődre, hogy láthassa ezt az építészeti csodát, s 50-60 országból, több mint hatvanezer ember jön ide.

 

Júniustól egészen az ősz kezdetéig, szeptemberig minden héten számos komolyzenei előadáson vehetünk részt, melyeket a megújult Marionett-színházban tekinthetünk meg, kiemelkedő nagyzenekarok, és külföldi művészek előadásában.

Már egyetlen kép is többet mond ezer szónál, úgyhogy a további meggyőzést a galériára hagyom! Te is láthatod, milyen varázslatosan szép hely!

 


Balaton érdekesség kultúra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Mozgókötél

Mozgókötél - a vitorlák fel, le és kezelésére használt kötelek

Gaffos vitorla

A gaffos vitorla meghatározását lásd a csonkarudas vitorlázat szótárszónál.

Pütting

A pütting nem más, mint a hajókon a vantni rögzítő verete.

Yawl hajótípus

          Ennél a...

krejcolás

Célunkat csak negyedszélben tudjuk megközelíteni, és legalább egy fordulást tartalmaz, szél...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.