notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme hazánk legszebb kastélya, az Esterházy-kastély!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Hazánk legfőbb turisztikai nevezetessége, az Esterházy-kastély

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hazánk legfőbb turisztikai nevezetessége, az Esterházy-kastély


2016/03/23
Ilyés Zsófi

Magyarországon számos kastély, és vár lelhető fel, melyek lenyűgözik az embert. Ezek közül a legkiemelkedőbb talán ez a kastély, melyen több építész keze munkája látható. Most megismerheted a fertődi Esterházy-kastélyt. :)
 

Íme hazánk legkiemelkedőbb turisztikai nevezetessége, az Esterházy-kastély!

A mai kastély:

Díszudvara kovácsoltvasból van, három nyílással, díszterméhez festői szépségű lépcsőkön juthatunk el. Ahol Josef Ignaz Mildorfer Apollón diadalának freskója tárul elénk, s a kápolna 1766-ban készült freskói is neki köszönhetőek.

 

A főépület bejáratával szemben helyezkedik el a két őrségépület, és a volt Marionett-színházé is. 

 

 

A mostani Fertődöt Süttör falujának hívták régen, mely legelőször a nagy hatalmú Kanizsayak földesurasága alatt állt, később pedig a Nádasdy-birtok, majd 1671-től a kamara kezébe került. 

 


Esterházy Pál vette meg a császári adminisztráció folyamán elkobzott javakat 1681-ben. 
A mostani épület előtt egy U alakú vadászkastély állt itt, melyet 1720-ban építtetett Esterházy József, mely Sütttör határában ált, bár Sarródhoz tartozott valójában. 


A kastély teljes átformálására 1762-ben került sor, amikor is kibővítették, és leginkább egy főúri pompával bíró kastély lett belőle.

 

Feltételezések szerint tervezői Hefele menyhért, és Jacoby Miklós voltak közösen, s mire 1766-ra kész lett az új épület, köré új település jött létre, ami akkor Esterháza, ma már Fertőd néven ismert, névadója az akkoris Esterházy család volt. 

Íme hazánk legkiemelkedőbb turisztikai nevezetessége, az Esterházy-kastély!

1946-ban a kastély egyik szárnyában jött létre a kertészeti Középiskola és Kollégium is. 


A kastély azóta teljesen megújult közel négymilliárd forintból ment végbe a fejlesztése, s elzőként a díszterem és a zeneterem születhetett újjá, majd a kastélyudvar is, mindez az 1700-as évek mintáján. 

 

 

A kastélykápolna, melyet 2001-ben rekonstruáltak megkapta az Europa Nostra díjat is, s a mai napig büszkén viseli.


Évente több százezer turista látogat el Fertődre hogy láthassa ezt az építészeti csodát, s 50-60 országból, több mint hatvanezer ember jön ide.


Júniustól egészen az ősz kezdetéig, szeptemberig minden héten számos komolyzenei előadáson vehetünk részt, melyeket a megújult Marionett-színházban tekinthetünk meg, kiemelkedő nagyzenekarok, és külföldi művészek előadásában.
 


érdekességek utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

fordulás

Negyedszélben haladó hajó szél felé történő csapásváltása, a csapásváltás...

Fellúvolás

A fellúvolás meghatározását lásd a felmenetel szótárszónál.

Rig

Rignek nevezzük a rudazat (árboc, bumm) és az azokat merevítő álló kötélzet (forstag,...

Fordulás

A fordulás a szél felé történő csapás váltás.

Cirkáló

A cirkáló egy klasszikus, kecses tőkesúlyos vitorláshajó. Az utána szereplő szám a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!