notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Balatonfüred legnagyobb látványosságai

hirdetes

Íme Balatonfüred legnagyobb látványosságai

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Balatonfüred a magyar tenger északi partjának legnagyobb városa. Ezernyi látványossága közül mi most mégis kiemelünk párat, melyek kihagyhatatlanok, ha az ember a városban jár.

Ezek Balatonfüred legnagyobb látványosságai

 

Vegyük hát sorba a város legszebb helyeit. Kezdjük is a sort a legendás Tagore sétányt. 

 

Hogy honnan kapta ezt a nagyon furcsa nevét, ez a majd’ egy kilométer hosszúságú sétány? A válasz a híres hindu költőtől, Rabindranath Tagorétól származik. Ő, a legenda szerint 1926-ban a füredi szanatóriumban gyógyult, és ennek örömére a parkban egy hársfát ültetett.

 

Ezzel tulajdonképpen egy hagyományt indított útjára. Az évek során ugyanis  számtalan híresség tisztelgett Tagore emléke előtt, és követték példáját egy-egy emlékfa ültetésével. Így vált mára hatalmas lombkoronájú, jelképpé a sétány. A szobror melletti parkot ékesítik, Salvatore Quasimodo, Kisfaludy Károly, Széchenyi és a sétány régi névadója, Deák Ferenc szobrai is.  Mára ez lett Balatonfüred legkedveltebb és leghangulatosabb része.

hirdetes

 

Jókai-kilátó, Tamás-hegy 

 

Az egész Balaton tele van szebbnél-szebb kilátást biztosító kilátókkal.Balatonfüred még ezek közül is kiemelkedik a Jókai-kilátóval.Meredek út vezet fel ide,ám megéri a fáradságot a varázslatos kilátás. Nem is kell bemutatni Jókai leghíresebb hősét, az Arany embert. A róla elnevezett úton lévő padokon lehet megpihenni. Mikor felér az ember, akkor elillan minden fáradtság, hiszen a Jókai-kilátóból gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra, teljes egészében látható innen a Tihanyi-félsziget.

hirdetes
Ezek Balatonfüred legnagyobb látványosságai

 

A Balatonfelvidék és a Balaton északi része teljesen más domborzatú, mint a déli. Számtalan domb, hegy és barlang van itt. Ilyen például a Tapolcai-tavasbarlang, de most nem akarunk ennyire északra menni, maradjunk csak Balatonfüreden, a Lóczy Barlangnál.

 

Egyetlen bejárata van, mely mesterséges, és egy régi kőfejtő oldalában nyílik.1934-ben nyitotta meg a kapuit, mely jelentős természeti és idegenforgalmi értékű, így nem véletlen, hogy hatalmas népszerűségnek örvend.  A barlangba csak és kizárólag idegenvezetővel lehet bemenni.A vezetett  túra  20-30 percig tart.

 

A Liliput-Kisvonat 

 

Füreden sétálva sokan belebotlanak a ksivasútba. Ez tulajdonképpen egy kellemes városnéző körutat jelent. Útvonala érinti  Balatonfüred látványosságait, a belváros utcáit. Az út fél óra alatt megvan, így viszonylag rövid idő alatt láthatjuk Balatonfüred legszebb részeit.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 180

Átlagos értékelés: 4.8

Balaton