Íme a Festetics kastély, a balatoni régió egyik legszebb épülete!

hirdetes

Ismerd meg a Balaton legszebb kastélyát, a Festetics kastélyt!

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A régi Festetics család egykor hazánk legjelentősebb grófi családja volt, és a 17. századtól éltek itt. Kastélyukat Keszthelyre építették, és a mai napig ez a legszebb katélya a balatoni régiónak. Most mesélek nektek a történetéről. :)

 

Ismerd meg te is a lenyűgöző balatoni Festetics kastélyt!

A mai kastély birtokát még Festetics Kristóf tette magáévá 1739-ben, és neki köszönhetjük hogy ez a gyönyörű épület ide épülhetett, de csak 1880-ban nyerte el végleges formáját. Rengeteg átépítés, bővítés övezte történetét, így végül egy U alakú, 101 szobát birtokló hatalmas építészeti remekművé vált.


A második világháború itt nem okozott akkora pusztítást, mint az ország többi részén, és így maga a kastély is jórészt megmenekülhetett. Így a könyvtár, és a bútorzat jelentős része ép maradhatott. Azonban a háború után a kastély többi berendezése, és a könyvtár tulajdonában álló könyvek nem egy darabja is szétszóródott, máshová került.

hirdetes


A kastély előtt lelhetünk rá gróf Festetics György szobrára, a Tükörteremben pedig minden héten operett koncertet adnak elő.

 

 

Helikon könyvtár:

hirdetes

Festetics György 1791-től élt Keszthelyen, és a család legkiemelkedőbb alakjaként volt ismert, és a mai napig is az. 1801-re az ő tervei által épült a kastély melléképületeként a könyvtár, és nem egy irodalmi mű, valamint folyóirat megjelenése élvezhette az ő támogatását.
1817-től kezdve minden évben megrendezte a Helikon nevet viselő ünnepséget, ahol vendégül látta a Dunántúli térség legnevesebb költőit és íróit.


A kastély könyvtára majdnem 80 ezer kötetet tudhat magáénak, melyeket mind-mind a Festetics család gyűjtött az évek alatt, köztük több enciklopédiával, régi nyomatokkal. Európában ez az egyetlen olyan főúri könyvtár, amely a mai napig ép maradhatott.

 

Ismerd meg te is a lenyűgöző balatoni Festetics kastélyt!
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

utazás

Szótár

Rolex Middle Sea Race

Rolex Middle Sea Race történet A Rolex Middle Sea Race egy klasszikus, magas presztizsű... Tovább

Cirkáló

A cirkáló egy klasszikus, kecses tőkesúlyos vitorláshajó. Az utána szereplő szám a... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes