Íme a Festetics kastély, a balatoni régió egyik legszebb épülete!

hirdetes

Ismerd meg a Balaton legszebb kastélyát, a Festetics kastélyt!

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A régi Festetics család egykor hazánk legjelentősebb grófi családja volt, és a 17. századtól éltek itt. Kastélyukat Keszthelyre építették, és a mai napig ez a legszebb katélya a balatoni régiónak. Most mesélek nektek a történetéről. :)

 

Ismerd meg te is a lenyűgöző balatoni Festetics kastélyt!

A mai kastély birtokát még Festetics Kristóf tette magáévá 1739-ben, és neki köszönhetjük hogy ez a gyönyörű épület ide épülhetett, de csak 1880-ban nyerte el végleges formáját. Rengeteg átépítés, bővítés övezte történetét, így végül egy U alakú, 101 szobát birtokló hatalmas építészeti remekművé vált.


A második világháború itt nem okozott akkora pusztítást, mint az ország többi részén, és így maga a kastély is jórészt megmenekülhetett. Így a könyvtár, és a bútorzat jelentős része ép maradhatott. Azonban a háború után a kastély többi berendezése, és a könyvtár tulajdonában álló könyvek nem egy darabja is szétszóródott, máshová került.

hirdetes


A kastély előtt lelhetünk rá gróf Festetics György szobrára, a Tükörteremben pedig minden héten operett koncertet adnak elő.

 

 

Helikon könyvtár:

hirdetes

Festetics György 1791-től élt Keszthelyen, és a család legkiemelkedőbb alakjaként volt ismert, és a mai napig is az. 1801-re az ő tervei által épült a kastély melléképületeként a könyvtár, és nem egy irodalmi mű, valamint folyóirat megjelenése élvezhette az ő támogatását.
1817-től kezdve minden évben megrendezte a Helikon nevet viselő ünnepséget, ahol vendégül látta a Dunántúli térség legnevesebb költőit és íróit.


A kastély könyvtára majdnem 80 ezer kötetet tudhat magáénak, melyeket mind-mind a Festetics család gyűjtött az évek alatt, köztük több enciklopédiával, régi nyomatokkal. Európában ez az egyetlen olyan főúri könyvtár, amely a mai napig ép maradhatott.

 

Ismerd meg te is a lenyűgöző balatoni Festetics kastélyt!
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Elegáns rendezvényhelyszín Budapesten

A Világ Legszebb Kávéházában joggal érezheti úgy az ember, hogy megtalálta rendezvényének... Tovább

Molett divat

A molett nőknek nincs egyszerű dolguk az öltözködés terén, hiszen a boltok kínálata nem... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 250

Átlagos értékelés: 4.8

utazás