Folly Arborétum, élő fenyőmúzeum a Balaton északi partján csodás panorámával pincészettel és ökojátszótérrel

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Folly Arborétum, a Balaton valóságos édenkertje- pincészettel és ökojátszótérrel

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Folly Arborétum, a Balaton valóságos édenkertje- pincészettel és ökojátszótérrel


2020/07/20
VN + Máté Balázs
Folly Arborétum, a Balaton valóságos édenkertje- pincészettel és ökojátszótérrel
Folly Arborétum Badacsony

A Folly Arborétum története

Különleges helyhez, különleges történet dukál, egy iyen különleges történet ez is, ami azzal indult, hogy Az 1900-as évek elején dr. Folly Gyula pécsi orvos, a Zsolnay család háziorvosa és a Zsolnay gyár üzemorvosa: 1905-ben telepítette ide az első örökzöldeket a területre. Az arborétumot 4 generáció építette, gondozta, fejlesztette, hogy a ma is látható formájában fenttartsák, és megőrizzék. Folly Gyula nagyon sok mindent tett azért, hogy az arborétum, amiben mi sétálgatunk ilyen legyen, mediterrán származású és más világrészek hasonló adottságú területeinek növényeit ültette, amihez az kellett, hogy felvegye a kapcsolatot külföldi, főleg nyugat-európai faiskolákkal, a kiválasztott anyagokat több éven át előnevelje. De hogy, hogyan született ez a csodálatos arborétum, azt leginkább a család tudja átadni: 

 

“Édesapám sok időt és erőt áldozott az arborétum fenntartására és fejlesztésére. Büszke vagyok arra, hogy kitartóan küzdve visszavásárolta az államosítás miatt elvesztett területeket, így Magyarországon egyedüliként családunknak sikerült megőriznie, gondoznia, gyarapítania az 1905 –ben dédnagyapánk által alapított kertet. Ez a felelősségtudat volt bennem is a legmeghatározóbb, amikor igennel feleltem neki kérdésére, tudnék-e segíteni a folytatásban. Férjemmel és három gyermekemmel ekkor hazaköltöztünk Budapestről, ahol addig fogorvosként dolgoztam. „Dédnagyapánk ültette az első fákat, Nagyapánk dacolva a kommunizmussal tovább folytatta a munkát, aztán Édesapánk visszaszerezte az ellopott területeket és megnyitotta a nyilvánosság előtt a család féltve őrzött kincsét. Az ő nagyságukhoz igyekszünk felnőni most mi, a negyedik generáció. Szeretetük, hitük és kemény munkájuk ott van a fák között, s így mindez sokkal több számunkra, mint dendrológiai értelemben vett látványosság. Épp ebben rejlik különlegessége az ide látogatók számára is, akik azonnal érzik a különös atmoszférát.” Folly Réka

 

A Folly Arborétum, több mint arborétum

A Folly Arborétum nemcsak arborétum, a gyerekekkel érkezőknek, és a gasztronómia szerelmeseinek is tökéletes úti cél a Folly Arborétum. Ugyanis van itt ökojátszótér (a galériában képeket is léthatsz róla, milyen játékokat találsz itt), és étterme is, valamint borászat, ráadásul nagyon a környezetbe illő. Az étterem a család több mint 160 éves egykori lakóházában kapott helyet, vannak szörpök, borok, a helyi szőlészetből, mert itt az is van, és finom grill ételek. Tökélést kikapcsolódás elfogyasztani néhány finom falatot az óriás fenyők árnyékában egy napsütötte napon, és közben megcsodálni a Balatont.

 

A Folly Arborátum árnyoldalai

Mi mindig is híresek voltunk arról, hogy megmondjuk minden helyről a jót és a rosszat is, aztán döntse el az olvasó maga, mi a fontos számára. Nem reklámokat, PR cikkeket írunk, ezek beszámolók, valódi értékelések. Cikkeinkből gyakran tanulnak a szolgáltatók, vendéglátósok, akikről írunk, így változtatnak folyamataikon. Több étteremen sikerült már elérnünk, hogy elkülönítsék a dohányosoknak való helyet a nemdohányzóktól, vagy a kutyásokat a kutya allergiásoktól. A Folly arborétum gyenge pontja az étterem, de nem az ételek minősége, vagy kiszolgálás. A legnagyobb hiba a késői nyitás, délben adhatod le ugyanis a rendelésedet. Sokan beülnek már a klassz árnyékos étterembe 11-körül, de nem hogy enni nem kapnak délig, de még csak nem is adthatják le az ebédrendelést. Délben aztán mindenkinek eszéb jut enni. Legyünk őszinték, a Folly Arborétum megtekintésére nem kell több, mint egy óra. Ha nyitása 10-re odaérsz, és úgy tervezed, ott ebédelsz, nem tudsz mit csinálni, de ha 11-re mész, akkor is végzel délre. Egyszerre mindenki berobban az étterembe, így aztán van fejetlenség és lehet jó sokat várni az ételre. Éttermi marketing tanácsadóként dolgozom immáron 15 éve. A legnagyobb budapesti éttermek belső működését láthattam, megtapasztalahttam, miért mennek jól vagy buknak el helyek. Minden étteremnek csak tanácsolni tudom, hogy legkésőbb fél 12-kor, de csúcsszezonban már akár 11-kor nyisson ki a konyha. A magyar hagyomány vidéken még mindig az, hogy délben ebéd. Ahhoz egy fél órával előbb rendelni kell. 

 

Ha tudni szeretnéd, melyik a Balaton és környékének 9 legjobb étterme, akkor kattints IDE, olvasd el cikkünket a témában! 

 

A Folly Arborétum nyitvatartása, jegyárak

Az Arborétum minden nap 10-22 óráig várja a vendégeket. A felnőtt belépőjegy 1500 Ft, a diák-, és nyugdíjas jegy 900 FT, lehetőség van családi belépőjegy váltására is, melynek ára 4000 FT ez 2 felnőtt és 2 18 év alatti diák belépésére jogosít, és van egy speciális kóstoló jegy is, ami tartalmaz háromszor fél deci bort, és némi borkorcsolyát, ennek ára 2900 FT. Azt, hoyg a fentiek alapján Apukámnak van igaza. vagy megér Nektk ennyit a Balaton arborétuma, sokak szerint Éden kertje, döntsétek el magatok! 

 

És most lapozz a következő oldalra, olvasd el, nézd meg képeken, videón, milyen a Szigligeti vár! Kattints IDE!


Balaton érdekesség utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Panorámás ingatlan

Egy panorámás ingatlan remek lehetőséget biztosít, ha lakásvásárláson gondolkozol, hiszen a...

Sholtz 34+2

Scholtz 34+2 lábas túra jacht   Széles fedélzet, extra méretű cockpit, 2...

Jolle

A jolle uszonyos(svert), kabin nélküli sportvitorlás. Például: 420,470, Finn Dinghi, Cadet.

Budapesti étterem

A legjobb budapesti étterem, ahol egy gyönyörű környezetben, igazi gasztronómiai...

Abwind

Az abwind a zavartszelet jelenti.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.