notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

halálos baleset egy hadihajón

hirdetes

Az amerikai haditengerészet átállítja a rombolóit érintőkijelzős irányításról mechanikusra egy halálos baleset nyomán

vitorlazas.hu
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az érintőkijelzős irányításnak szerepe volt abban, hogy egy amerikai romboló és egy libériai tanker összeütköztek 2017-ben. A haditengerészet 2020-tól mechanikus irányításra cseréli az érintőképernyőket.

Haditengerészet

Az amerikai közlekedésbiztonsági bizottság nyilvánosságra hozta jelentését arról a 2017 augusztusi esetről, amikor a John S. McCain amerikai romboló Szingapúr partjainál összeütközött egy libériai tankerrel. A balesetben 10 ember vesztette életét, 48 pedig megsérült.


A jelentés szerint a balesetben szerepet játszott a legénység fáradtsága és a kiképzésükbeli hiányosságok, azonban az irányítókonzol kialakítása is jelentős tényező volt. A McCain két kormányállomásán két-két érintőkijelzővel lehet irányítani a hajót, illetve szabályozni a sebességét. A vizsgálat szerint a legénység tartalék kézivezérlésbe kapcsolta a rendszert, mert az "közvetlenebb kommunikációt" tesz lehetővé a digitális kormányművek és az irányítórendszer között. Azonban ebben az üzemmódban a kormányzást bármelyik másik munkaállomásról át lehet venni - ami meg is történt a baleset során, amikor a legénység megpróbált úrrá lenni a hajón, és az irányítás többször egyik munkaállomásról a másikra kapcsolt át. Ez hozzájárult a baleset közben kialakult zűrzavarhoz. A bizottság szerint az egész rendszer túl bonyolult, álláspontjuk szerint mechanikus irányítással a kezelőszemélyzetnek sokkal egyszerűbb dolga lett volna.

hirdetes


hirdetes
A baleset után a haditengerészet is felmérést végzett az állományában, és a személyzet álláspontja is az volt, hogy szívesebben dolgoznának mechanikus vezérléssel. Egy admirális egy haditengerészeti konferencián azt mondta az érintőkijelzős vezérlésről, hogy az a fölöslegesen modern kategóriába esik – írja a The Verge.


A haditengerészet bejelentése szerint az összes, a John S. McCainnel azonos osztályba tartozó rombolón lecserélik a vezérlést, a beszerzés már folyamatban van, az új rendszert egyszerűen be lehet majd építeni.

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Rendezvényterem

A tökéletes rendezvényterem megválasztása nagyon fontos minden egyes rendezvény esetén.... Tovább

Trimarán

Trimarán - háromtestü hajó, a középsõ test mindig hosszabb a ké Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 149

Átlagos értékelés: 4.7

érdekességek hajó tenger,óceán