Így néz ki a munka a hajóroncstelepeken

hirdetes

Embertelen munka a hajóroncstelepeken

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Néhány helyen alaposan kihasználják a munkáltatók, hogy olcsó a munkaerő: többek között a hajóroncstelepeken, ahol se védőfelszerelést nem adnak a munkásoknak, se normális fizetést. Pedig lenne rá szükség, mert hatalmas hajóalkatrészeket kell emelgetniük, ráadásul a partok erősen szennyezettek.

Munka a hajóroncstelepeken

Hova tűnnek a hajók, miután már semmi hasznukat nem vesszük? Hát odaadják őket a szegényeknek, ezzel munkát adva a harmadik világban tengődő embereknek. Viszont ez a munka egyáltalán nem áldás, hanem inkább átok.

 

Bangladesben Chittagongtól nem messze található egy ilyen roncstelep, viszont nem ez az egyetlen. Csak ezen a parton legalább húsz ehhez hasonló roncstelep létezik. De találunk még Indiában és Pakisztánban is hajóroncstelepeket.

 

Munka a hajóroncstelepeken

Ezekre a hajóroncstelepekre viszont nem pici csónakokat visznek, hanem több száz méteres hajókat, ahol az ott található olcsó munkaerő szétszedi őket. És hogy miért olcsó ez a munkaerő? Nemcsak az alacsony fizetés miatt, hanem mert itt enyhébbek a környezetvédelmi törvények – ami meg is látszik – és mert nem kell védőfelszerelésre költeni. A munkások akár egész napokat is ledolgozhatnak ezeken a helyeken. Ráadásul Bangladesben 14 év a korhatár, amikortól az ember munkába állhat – ez is csak az ottani munkáltatók malmára hajtja a vizet.

 

Munka a hajóroncstelepeken

Védőfelszerelésre azért lenne szükség, mert a munkások puszta kézzel bontják le a hajóknak azon alkatrészeit, amik még jók valamire, ráadásul az iszap is nagyon szennyezett, mivel a fém és a festék itt bomlik le. Nem ritkák a balesetek  sem, ugyanis ez a munka nem teljesen veszélytelen. Mégiscsak több száz méteres hajóroncsokat bontanak le. A betegségekről ne is beszéljünk, ami szinte kikerülhetetlen, ha valaki egy ilyen szinten szennyezett helyen tölti el a mindennapjait. Erős immunrendszer szükséges ahhoz, hogy valaki jól bírja ezeket a körülményeket.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hajó

Szótár

Kutter

A kutter vitorlázatot használó hajók két orrvitorlát használnak egymás mögött, plussz... Tovább

Balatonlelle - BL Yacht Club

A BL Yacht Club Vitorláskikötő bemutatása:  A Balaton nyugati medencéjének... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes