Magyarországon volt a legdurvább hiperinfláció 1946-ban

hirdetes

A pengő bukása: nálunk volt a legdurvább hiperinfláció

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Egy időben a pengő a ranglista élén volt, azonban 1946-ra annyira leesett az értéke, hogy az utcán söpörték végig, mint a szemetet. Magyarországon volt a legdurvább hiperinfláció a világon. Ezt a súlyos inflációt talán csak a Zimbabwei pénznem tudta felülmúlni 2008-ban.

Hiperinfláció

Volt olyan idő, amikor a magyar pénznem, a pengő a ranglista élén volt a legjobbak között – a jelenünkkel ellentétben – azonban a magyar pénznemnek volt a legnagyobb bukása is a világon. 1946-ban a pengő értéke rohamosan zuhanni kezdett és egy éven belül a világ legértéktelenebb pénze lett, amit szó szerint az utcán söpörtek, annyira nem ért semmit. A pengő értéke 41 900 000 000 000 000-od részére esett, ami iszonyatosan nagy értékromlást jelent. Napi átlagban a pengő 207 százalékot romlott. Amikor a romlás már elérte a mélypontot, a magyar állam egymilliárd billpengős bankjegyet is kiadott és ezzel beírtuk magunkat a rekordok könyvébe, ugyanis semelyik másik államnak nem jutott eszébe hasonló ilyen magas számmal pénzt kiadni.

Hiperinfláció

A pengőnek ehhez a katasztrofális zuhanásához a második világháború által előidézett pusztulás vezetett: visszaesett a termelés, ami hatással volt a gazdaságra és az állam nem tudott annyi adót összeszedni, amennyire szükség volt a gazdaság feltámasztásához, így ennek ez lett az eredménye. Ez odáig vezetett, hogy az állam kénytelen volt fedezet nélküli pénzeket kibocsátani, hogy megteremtse a forrásokat, de mivel túl kevés volt az áru a pénz mögött, a pénz értéke folyamatosan romlott kezdetben kevésbé, később viszont egyre jobban.

Hiperinfláció

Ezt az egymilliárd billpengős bankjegyet, ami a pengő bukásának a jelképe lett, 1946. június 3-án adták ki, azonban egy hónap múlva már vissza is vonták és utána csak adófizetési célokra adták ki ezt a fajta pénzt. Augusztus 1-én pedig bevezették a forintot és a pengő korszaka véget ért.

Hiperinfláció

A pengő átváltása forintra viszont megint egy szép történet volt, ugyanis egy darab egyforintos érméért 400 ezer kvadrillió pengővel kellett fizetni, ami rengeteg nullát jelent.

Forrás: Érdekesvilág

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
kreatív
hirdetes