Hófehér sivatag tiszta, türkizkék tavakkal

hirdetes

Hófehér sivatag türkiz színű tavakkal

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Talán azt is mondhatnánk, hogy minden sivatag egyforma, mert mindegyiket homok borítja végestelen végig, azonban a Brazíliában található Lençóis Maranhenses különbözik a többitől, ugyanis tele van tiszta, türkizkék tavakkal.

Sivatag

Lençóis Maranhenses Brazília egyik legkülönlegesebb látnivalója. Bár egy sivatagról van szó, ami tele van homokdűnékkel, viszont van ott még valami, ami a sivatagokból általában hiányzik: a türkizkék tavak, amik szinte egymás után következnek és rengeteg van belőlük. A Lençóis Maranhenses egyébként Brazília északkeleti részén található és ezt a 383 hektárnyi területen fekvő, fehér homokos sivatagot mind nemzeti parkká nyilvánították. Ez a sivatag viszont sokban különbözik a többitől: itt legalább 300-szor több eső esik, mint például a Szaharában. Ennek köszönhetően alakultak ki a tavak a dűnék alkotta medrekben, amelyek némelyikében még halak is vannak.

Sivatag

Bár egy sivatagról van szó, ez a hely mégis rendkívül sokszínű és változatos. Tele van elhagyatott tiszta strandokkal, homokdűnékkel és néhol gyönyörű pálmafákkal. Ez a homokdűnékkel tarkított hely legalább ezer éve alakult ki, amikor is a folyókban szállított hordalékot visszafújta a szél a kontinensre így homokdűnéket építve. Ez a ritka természeti jelenség több mint ezer éven át formálódott. A homokdűnék építése azonban még most sem ért véget, különösen a száraz évszakban építgeti őket aktívan a szél.

Sivatag

Ebben az időszakban legalább 50 méter magas homokdűnék épülnek, amik folyamatosan vándorolnak. Azonban a csapadék is beleszól a dolgokba, mert a völgyek megtelnek esővízzel. Így rengeteg kisebb-nagyobb tó jött létre ebben a különös sivatagban a 3 méteres szélességűtől egészen a 100 méteresekig. A tavak vize kristály tiszta, akárcsak a körülöttük kiépült, látványos homokdűnék.

Sivatag

Semmi se hasonlítható Lencois Maranhenses különleges látványához az 50 méter magas homokdűnékkel és a türkizkéktől egészen a  zöldes árnyalatokig változó tavakkal.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Fenékdeszka

A fenékdeszka, vagy trepni a kajüt és a cockpit kiemelhető egységekből álló deszkázata. Tovább

Sydney Hobart

Sydney Hobart Yacht Race Rolex   Rolex Sydney Hobart versenytáv A Rolex Sydney... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 104

Átlagos értékelés: 4.8

utazás