Kastélyok a 21. században, mire lehetne használni őket optimálisan?

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Meseszép kastélyok a 21. században, mire lehetne használni őket napjainkban?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Meseszép kastélyok a 21. században, mire lehetne használni őket napjainkban?


2024/02/08
Meseszép kastélyok a 21. században, mire lehetne használni őket napjainkban?
Kastélyok Magyarországon napjainkban

Kastélytúra a Csákvári Esterházy Kastélyban

A Csákvári kastély pontosan a fertődi mintájára készült el, azonban most mégis teljesen más funkciót tölt be. Nem a csili-vili termei, pompás bútorai miatt híres, hanem azért, mert manapság kórházként működik. Vajon hogyan jutott erre a sorsra ez az épület? 1945-ben a háborús események hatására az Esterházyak kiköltöztek a pompás kastélyból, amit akkora egyébként egy földrengés miatti pusztulás következtében már egyszer újra építettek. Ekkor kezdett meg a rongálása, aminek elsősorban a belső berendezések látták kárát, és ezután alakítottak ki itt először TBC kórházat, majd a Fejér Megyei Szent György Kórház Csákvári Intézete talált itt otthonra. A Kastélypark ma is látogatható, illetve látogatási időben a kórház is. Felmerül a kérdés, hogy vajon ilyen sorsot érdemel, egy 1760-ban épült, kulturális értékekkel bíró épület, még ha hasznos célt szolgál is?

 

Kastélytúra a Turai Schossberger-kastélyban

Bár a neve nem azt mutatja, de ennek a kastélynak is van némi köze az Esterházyakhoz, méghozzá az, hogy Tura helység területe 1873-ig az Esterházy család birtokában volt, akiktől a bárói rangot kapott Schossberger Zsigmond vásárolta meg, és építtet meg az akkori kor legmodernebb technológiáival, legnemesebb anyagaival ezt a csodaszép kastélyt, ami nem pompázott mindig a mai nap is látható szépségében, ugyanis a kor eseményi csúnyán elbántak vele. A második világháborúban előbb német, majd szovjet főhadiszállás, később kórház lett, ezután iskola, államosították, és elhanyagolták, falai roskadoztak, holott 1958-ban megkapta a műemlék státuszt. Politikai nézetek ide, vagy oda, méltatlan állapotot szűntettek meg azzal, hogy kastélyszállóvá, és rendezvényhelyszínné alakították át. A hányatott sorsú kastélyt 2016-ban újították fel, manapság BOTANIQ Turai Kastély néven szállodaként üzemel, de csodálatos kertje nyitott mindenki számára. Ez a kastély tényleg mesébe illő, és olyan állapotban van, amit megérdemel. 


érdekesség kultúra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Alsóörs - TVSK (Túravitolás Sport Klub) kikötő

A TVSK alsóőrsi kikötője A Balaton északi partszakaszának gyöngyszeme Alsóörs....

Kávéház Budapest

Sokan nem tudják, de kis hazánkban található a Világ Legszebb Kávéháza! Ezen legendás...

Schwert

Schwert (ejtsd: svert) - jolle leengedhetõ uszonya, oldalsodródás ellen

Topfény

Topfény: horgonyzáskoz bekapcsolt körbevilágító fehér fény.

Mancsaftolni

A kormányzás kivételével az összes többi hajósfeladat elvégzése a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.