notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Katasztrófával végződő balatoni hétvége

hirdetes

Katasztrófába fulladt balatoni hétvége

MB
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Kezdődhetne így is annak az olvasónknak a levele, aki már sokadik éve szenved a balatoni turisták dömpingjétől. Évről-évre egyre többen rohanják le a balatont, a hőség beköszöntével pedig már nem csak hétvégén özönlik el a balatonparti városokat a pihenni és hűsölni vágyók. 

Balatoni nyaralás

Néhány napja beköszöntött az igazi, tikkasztó hőséggel és verejtékcseppekkel járó nyár. A sok esős nap után, mindenki örülhet, hogy kipihenheti a balcsi parton a heti robotot és a gyerek sem a négy fal között fog ülni a hétvégén. Irány tehát a Balaton. 


Vannak azonban olyan szerencsések, akiknek otthona a Balaton, vagy egész nyáron székhelyüket áthelyezve balatonparti nyaralóban vagy lakásban tengetik napjaikat. Az ősztől tavaszig békésen szunnyadó kis városokat főleg július végén sáska módjára lepik el a turisták. Az itt élőket azonban sokszor hátrányosan érinti ez a tömeg. Olvasónk leveléből idézve megismerhetik az ő szemszögükből is a jelenséget :

Tisztelt Vitorlazas.hu szerkesztőség!

 

Engedjék meg, hogy megosszam Önökkel, hogy az évről-évre egyre nagyobb tömeggel járó balatoni szezon az itt élőknek milyen kellemetlenségeket, olykor károkat okoznak. Sajnos a helyi önkormányzat a turistáknak kedvez, hiába nyújtottunk már be feléjük is több ízben panaszos levelet. 


Helyi lakos vagyok, szerencsés helyzetben, hiszen a balaton part a 71es főút túloldalán van, tőlünk 2 percre. Ennek számos előnye van, nem is panaszkodni szeretnék, hiszen ki ne szeretne ilyen közel élni a balaton vizéhez. Most azonban a parkolással járó hátrányokról szeretnék beszámolni. Meleg nyári hétvégéken annyian lepik el a strandot, hogy mi olyankor már ki sem dugjuk az orrunkat, hiszen egy gombostűt sem lehet néhol leejteni. Mi megtehetjük, éves bérletünk van, megyünk majd ha kevesebben lesznek. 


A strandhoz tartozó ingyenes parkolók sokszor már 10 órakor telítve vannak, ilyenkor az autóval érkezők a kis utcákban keresnek parkolót, a lehető legközelebb a strandhoz. Érthető, meleg van, ki akar annyit gyalogolni, matracokkal, hűtőládákkal, kicsi gyerekekkel. Ezt is megértem. 

hirdetes


Városunkban elég szűkek az utcák, sokszor egynek is éppen hogy elég, viszont a tágas, füves részek csalogatják a parkolni vágyókat. De amint két sor parkoló autó elfoglalja az út 1/3-át, azonnal egy sávosra csökken a járható útfelület nagysága. Egy időben volt az utca elején egy várakozni tilos tábla, sorra figyelmeztette is a parkoló autókat a hatóság. Egyszer azonban ez a tábla … nos… egyik-napról a másikra … kidőlt. (mert a kresztáblák csak úgy, véletlenül, maguktól kidőlnek ám) . Véleményünk szerint egy kissé stresszes strandolónak nem tetszett, hogy figyelmeztetésben részesült és megadta az utolsó kegyelemdöfést kedvenc táblánknak. 


Jeleztük az önkormányzatnak, hogy a tábla nem tölti be megfelelően a funkcióját. A tábla visszahelyezése elmaradt, sőt burkoltan azt a választ kaptuk, hogy örüljünk hogy ilyen sok turista jön városunkba, kell a hely, parkoljanak csak mindenhol ahol tudnak. Nos, ezt úgy tapasztaljuk, meg is teszik. Olyannyira, hogy én, aki itt élek, gyerekekkel, idős nagyszülőkkel, nem tudok kiállni a saját házamból, de ha 10 óra után érkezem haza délelőtt, mondjuk a piacról, akkor már be sem tudok állni. Nem azért , mert nem vagyok rá képes, hanem a mind a két oldalon szűken parkoló autók ezt lehetetlenné teszik. 

hirdetes


Próbálkoztunk mi már mindennel. Kiültettünk kis virágot, nagy virágot, jelezve, hogy attól mert nem áll a bejárónkra, nekünk még kellene egy kis hely, hogy valahogy ki tudjunk fordulni…. Mint halottnak a csók annyit ért. Rátolattak vagy egyszerűen kiásták és elvitték. Tettünk ki követ. Jó nagyot. Színesre fújtuk, látható volt. Azt az önkormányzat nem nézte jó szemmel. Majd bokrot ültettük, masszív virágládát tettünk ki, gyönyörű virágokkal. Nos emberünk ezzel is elbánt a hétvégén. Kevésnek bizonyult a hely, így a több tíz kilós földdel megrakott virágládánkat ő a virágnál fogva szerette volna arrébb tenni, nos a virágláda maradt, a virágot pedig gyökerestől szakította ki.


A szomszédban idős, beteg úr él a feleségével. Ha bármi történne, történetesen a mentő ki sem tudna jönni, mert nem fér el az autóktól.  Ha velünk történne bármi és kórházba vagy ügyeletre kellene rohanni, 10 % az esély hogy ki tudnánk állni a parkoló autóktól. 


Felháborodásom sajnos nem egyedi eset. A környékben számos szomszéd számolt már be hasonlóakról.  Arról már nem is beszélve, hogy a kerítés tövébe ültetett 40 tő levendulabokorba végzik a strandról hazafele indulók a dolgukat. 


Ha már az önkormányzat nem segíti az itt élőket, de lehetővé teszi az ingyenes parkolást, akkor az autósokat kérném, hogy figyeljünk egymásra!

 

Forrás: MB

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Kimm

Kimm - sarkos építésû hajóknál a fenék síkjának és az oldal síkjának találkozása Tovább

Balatonmáriafürdő Hajóállomás BH Zrt.

  A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Balatoni Hajózási... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 114

Átlagos értékelés: 5.0

Balaton