notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme a Balaton ékköve: Tihany

hirdetes

Az Északi part kincsesládája: Tihany

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Balatonba nyúló Tihanyi-félsziget ékköve a remek természeti adottságokban bővelkedő Tihany, számos nevezetességgel, és persze a visszhanggal. Most ezt a sokszínű települést mutatom be nektek.
 

Ismerd meg te is az Északi part sztárját, Tihanyt!

Azon a félszigeten bukkanhatunk rá eme kis ékkőre, mely a Balatont kettészeli. A vulkáni működés nyoma még ma is látható itt-ott, és hazánk első tájvédelmi körzete is itt született meg.


Nem egy régészeti lelet tanúskodik arról, hogy a félsziget már az őskorban embereknek adott otthont, a római időkben pedig már mint átkelőhely működött. 


A mai Tihany története egészen 1055-ig tekint vissza, amikor is I. András itt jelölte ki a királyi család temetkezési helyét, s fölé bencés monostort. 


A Tihanyi Apátságot a 13. századtól oklevelek kiállítására jogosult hiteleshegy, és a 16-17. században várként szolgált, majd egy évszázaddal később barok stílusban megújulhatott.


Mint turisztikailag frekventált hely, Tihany 1960-óta számít, legfőképp történelmi, és kulturális értékei, valamint a Balaton és a természet közelsége végett. 

hirdetes

 

 

A település talán legismertebb, és legjelentősebb műemlék épülete a Tihanyi apátság, melyet I. András alapított 1055-ben, és annak román stílusban épült altemplomában található a sírmeléke is.


Amit ma láthatunk itt, a barokk stílusú kéttornyos templom most már Tihany legjelentősebb nevezetessége.

Ismerd meg te is az Északi part sztárját, Tihanyt!

Fontos látványosság a nyár eleji levendulavirágzás, és a település őslevendulása, ami már ötven éve öltözteti minden év júniusának végén lilába a hegyoldalt, és pillangók, méhek ezrei lepik el a helyet, hiszen az illata mindenkit elcsábít.


A Barátlakások is, valamint az Óvár-hegy földsáncrendszer, és a Babamúzeum sem utolsó turisztikai látnivaló, és mindenképp igyunk meg egy levendula limonádét is ha erre járunk.


A Belső-tóhoz is érdemes ellátogatni, valamint fontos nevezetesség az echo is. 

hirdetes
A tihanyi visszhang (echo) mára már annyira nem hallható, hiszen a környező fák és bokrok miatt a templom falaki nem tudják visszaverni a hangot, és mint minden más település, Tihany sem olyan csendes már, mint volt.

 

 

Azonban rengeteg neves író, költő jött ide inspirálódni a történelem során, mint Illyés Gyula, Szabó Lőrinc, vagy Németh László. 
Minden évben színes programok, fesztiválok várják az érdeklődőket, akár családosokat is.


Ha ki kéne emelni ezek közül párat, az a Levendula fesztivál, a Kecskeköröm nap, a Lovasnapok, és a szüreti napok lenne.
Tihany egy kincsesláda a magyar tenger közepén, és kötelességünk ennek megfelelően viseltetni iránta.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Backstag

A backstag meghatározását lásd az oldalsó hátramerevítő szótárszónál. Tovább

Mesterházy-Nagy Ákos

Mesterházy-Nagy Ákos (Piri) életrajz Mesterházy-Nagy Ákos 1988-ban született és... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 175

Átlagos értékelés: 4.9

érdekességek szerelem tenger,óceán túra utazás