Íme a Balaton ékköve: Tihany

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Az Északi part kincsesládája: Tihany

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Az Északi part kincsesládája: Tihany


2020/06/21

Frissítve: 2024/05/29
Frissítette: ZH

A Balatonba nyúló Tihanyi-félsziget ékköve a remek természeti adottságokban bővelkedő Tihany, számos nevezetességgel, és persze a visszhanggal. Most ezt a sokszínű települést mutatom be nektek.
 

Ismerd meg te is az Északi part sztárját, Tihanyt!

Azon a félszigeten bukkanhatunk rá eme kis ékkőre, mely a Balatont kettészeli. A vulkáni működés nyoma még ma is látható itt-ott, és hazánk első tájvédelmi körzete is itt született meg.


Nem egy régészeti lelet tanúskodik arról, hogy a félsziget már az őskorban embereknek adott otthont, a római időkben pedig már mint átkelőhely működött. 

 

Az alábbi képgalériában 36 gyönyörű jépet mutatunk Neked Tihanyról, érdemes mindet végiglapozni, hiszen mindhez fűztünk kommentárt, mi-hol van, és miért érdekes! Kattints az alábbi képre, galéria nyílik, majd a galériában a képeken lévő nyilacskákkal tudsz tovább lapozni! 

 

 

 

 A mai Tihany története

A mai Tihany története egészen 1055-ig tekint vissza, amikor is I. András itt jelölte ki a királyi család temetkezési helyét, s fölé bencés monostort. 


A Tihanyi Apátságot a 13. századtól oklevelek kiállítására jogosult hiteleshegy, és a 16-17. században várként szolgált, majd egy évszázaddal később barok stílusban megújulhatott.


Mint turisztikailag frekventált hely, Tihany 1960-óta számít, legfőképp történelmi, és kulturális értékei, valamint a Balaton és a természet közelsége végett. 

 

 

 

A település látnivalói

 

A Tihanyi Apátság

A település talán legismertebb, és legjelentősebb műemlék épülete a Tihanyi apátság, melyet I. András alapított 1055-ben, és annak román stílusban épült altemplomában található a sírmeléke is.


Amit ma láthatunk itt, a barokk stílusú kéttornyos templom most már Tihany legjelentősebb nevezetessége.

 

A tihanyi levendulások

Fontos látványosság a nyár eleji levendulavirágzás, és a település őslevendulása, ami már ötven éve öltözteti minden év júniusának végén lilába a hegyoldalt, és pillangók, méhek ezrei lepik el a helyet, hiszen az illata mindenkit elcsábít.


A tihanyi barátlakások

A Barátlakások is, valamint az Óvár-hegy földsáncrendszer, és a Babamúzeum sem utolsó turisztikai látnivaló, és mindenképp igyunk meg egy levendula limonádét is ha erre járunk. A barátlakások egy rövid túrával, a tihanyi nagy parkolóból érhető el. 


A tihanyi Belső-tó

A Belső-tóhoz is érdemes ellátogatni, melynek semi köze nincs a Balatonhoz. Vízszintje annál több tíz méterrel magasabban van, teljesen más összetételű, mint a Balaton. Nagyon jó kirándulási lehetőségeket ad, érdemes megállni a partján lévő parkolóba, és onnan elsétálni a tó partján. Rengeteg ürgét lehet látni és a tihanyi szürkemarha csordával is itt találkozhatunk. 

 

A tihanyi viszhang

A tihanyi visszhang (echo) mára már annyira nem hallható, hiszen a környező fák és bokrok miatt a templom falaki nem tudják visszaverni a hangot, és mint minden más település, Tihany sem olyan csendes már, mint volt. Ha mindenképpen a viszhangra vagyunk kíváncsiak, jöjjünk télen, vagy legalább csendes időben. 

 

Értesülni akarsz Tihany újdonságairól, a programokról? Kövesd oldalunkat a Facebookon! Kattints IDE!

 

Programok Tihanyban

Azonban rengeteg neves író, költő jött ide inspirálódni a történelem során, mint Illyés Gyula, Szabó Lőrinc, vagy Németh László. 

Minden évben színes programok, fesztiválok várják az érdeklődőket, akár családosokat is.


Ha ki kéne emelni ezek közül párat, az a Levendula fesztivál, a Kecskeköröm nap, a Lovasnapok, és a szüreti napok lenne.

Tihany egy kincsesláda a magyar tenger közepén, és kötelességünk ennek megfelelően viseltetni iránta.

 

Neked is van egy jó képed Tihanyról? Szeretettel várjuk csoportunkban a Facebookon! Kattints IDE, és töltsd fel, garantált 200 like! :) 


utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Irodatakarítás Budapest

Irodatakarítás Budapest

Beaufort skála

A Beaufort skála meghatározását lásd a szélerősség skála szótárszónál.

Pozitív csapás

 Cirkálásnál, azaz kreuzban, az a szakasz, amely közelebb visz minket célunkhoz.

Gitana 11

Gitana 11 vitorlás hajó leírás történet A hajót 2001-ben építették, akkor még...

Romantikus étterem

A romantikus éttermek szerte a világon a párok kedvenc helyei. Mint minden országban, nálunk...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.