notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme a Balaton ékköve: Tihany

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Az Északi part kincsesládája: Tihany

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Az Északi part kincsesládája: Tihany


2016/03/19
Ilyés Zsófi

A Balatonba nyúló Tihanyi-félsziget ékköve a remek természeti adottságokban bővelkedő Tihany, számos nevezetességgel, és persze a visszhanggal. Most ezt a sokszínű települést mutatom be nektek.
 

Ismerd meg te is az Északi part sztárját, Tihanyt!

Azon a félszigeten bukkanhatunk rá eme kis ékkőre, mely a Balatont kettészeli. A vulkáni működés nyoma még ma is látható itt-ott, és hazánk első tájvédelmi körzete is itt született meg.


Nem egy régészeti lelet tanúskodik arról, hogy a félsziget már az őskorban embereknek adott otthont, a római időkben pedig már mint átkelőhely működött. 


A mai Tihany története egészen 1055-ig tekint vissza, amikor is I. András itt jelölte ki a királyi család temetkezési helyét, s fölé bencés monostort. 


A Tihanyi Apátságot a 13. századtól oklevelek kiállítására jogosult hiteleshegy, és a 16-17. században várként szolgált, majd egy évszázaddal később barok stílusban megújulhatott.


Mint turisztikailag frekventált hely, Tihany 1960-óta számít, legfőképp történelmi, és kulturális értékei, valamint a Balaton és a természet közelsége végett. 

 

 

A település talán legismertebb, és legjelentősebb műemlék épülete a Tihanyi apátság, melyet I. András alapított 1055-ben, és annak román stílusban épült altemplomában található a sírmeléke is.


Amit ma láthatunk itt, a barokk stílusú kéttornyos templom most már Tihany legjelentősebb nevezetessége.

Ismerd meg te is az Északi part sztárját, Tihanyt!

Fontos látványosság a nyár eleji levendulavirágzás, és a település őslevendulása, ami már ötven éve öltözteti minden év júniusának végén lilába a hegyoldalt, és pillangók, méhek ezrei lepik el a helyet, hiszen az illata mindenkit elcsábít.


A Barátlakások is, valamint az Óvár-hegy földsáncrendszer, és a Babamúzeum sem utolsó turisztikai látnivaló, és mindenképp igyunk meg egy levendula limonádét is ha erre járunk.


A Belső-tóhoz is érdemes ellátogatni, valamint fontos nevezetesség az echo is. 
A tihanyi visszhang (echo) mára már annyira nem hallható, hiszen a környező fák és bokrok miatt a templom falaki nem tudják visszaverni a hangot, és mint minden más település, Tihany sem olyan csendes már, mint volt.

 

 

Azonban rengeteg neves író, költő jött ide inspirálódni a történelem során, mint Illyés Gyula, Szabó Lőrinc, vagy Németh László. 
Minden évben színes programok, fesztiválok várják az érdeklődőket, akár családosokat is.


Ha ki kéne emelni ezek közül párat, az a Levendula fesztivál, a Kecskeköröm nap, a Lovasnapok, és a szüreti napok lenne.
Tihany egy kincsesláda a magyar tenger közepén, és kötelességünk ennek megfelelően viseltetni iránta.


érdekességek szerelem tenger,óceán túra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Unterlieck

Az unterlieck a nagyvitorla (Gross) alsó éle.

Balatongyörök Hajóállomás

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Balatoni Hajózási Zrt....

Káptalanfüred Káptalan Vizisport Egyesület

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Káptalan Vizisport...

Óvodai dajka tanfolyam

    Ha Ön szereti a gyermekeket és örömmel forgolódik közöttük, és nap mint...

Manőver

A hajóval végrehajtott mûveletek, mozdulatok neve.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!