Megújul a Balaton egyik legszebb vára, a Kinizsi-vár, van is pár bennfentes fotónk róla: Ilyen most a Nagyvázsonyi Kinizsi-vár

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Megújul a Balaton egyik legszebb vára, a Kinizsi-vár, van is pár bennfentes fotónk róla

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Megújul a Balaton egyik legszebb vára, a Kinizsi-vár, van is pár bennfentes fotónk róla


2020/09/25
VN

Egyszer már írtunk a Balatont védő erődítményekről, azaz a Balaton legszebb várairól, méghozzá ITT egy cikket, amiben persze erről a csodálatos várról is szó esett. Már mikor mi voltunk, is nagyon élveztük a látogatást, de azóta elindult egy nagyszabású felújítás, aminek jövő nyárra vége is lesz a tervek szerint. Kíváncsian várjuk milyen lesz, alig várjuk, hogy újra meglátogathassuk, de addig is hoztunk nektek egy drón felvételt, hogy milyen állapotban is van most!

Nagyvázsonyi Kinizsi-vár felújítása

A Balaton egyik legszebb vára, a Kinizsi-vár

A Kinizsi-vár vagy Nagyvázsonyi vár, megint másnéven Vázsonykő vár a magyar középkor egyik nevezetes erőssége. A Balaton-felvidékén, a Veszprém megyei Nagyvázsony községben található, nem messze a Veszprém-Tapolca úttól, a Vázsonyi-medencében. Hogy honnan a neve? Természetesen egy Kinizsi Pálról kapta a nevét a vár, jól sejtetted, az erődítmény névadója Mátyás király molnárlegényből lett parancsnoka volt, aki 1473-ban megkapta a várat a királytól! 1390-es évek közepén Anjou Mária királynő étekfogómestere Vezsenyi László úgy döntött, hogy felhagy Zádor-vár építésével és új székhelyéül Vázsonyt választja, a vár története ekkor indul, de igazi nevét a 15-16. században nyerte el igazán, Kinizsi idejében. De ennyit dióhéjban a vár történetéről, beszéljünk inkább kicsit a mai állapotokról és felújításokról.

 

Felújítás miatt zárva

Éppen a közelben lévő ajkai Kristály Hotelban nyaraltunk, amikor kirándulásunk során a Kinizsi-várat is útba ejtettük volna, azonban idén nyáron a felújítási munkálatok miatt egy kis időre bezárta a kapuit. Persze ez minket nem tántorított vissza, megálltunk és szétnéztünk kicsit kintről, illetve fentről is. Így sikerült lencsevégre kapnunk, hogy hogyan is áll most a felújítás, mutatjuk is. Mozgasd az egered, vagy a telefonod, és nézz körbe!

 

Megújul a Kinizsi-vár

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében belül újítják fel a várat, 60 év után először. A cél, hogy a látogatók számára minél magasabb szintű turisztikai attrakcióval tudjanak szolgálni. Mit is jelent ez? A konkrét tervek szerint az egykori épületek földszinti termeinek korhű módon helyreállítják, valamint az emeleti helyiségek is átalakítják oly módon, hogy azok kiállítótérként, múzeumpedagógiai és kulturális rendezvénytérként is funkcionálhassanak, illetve magát a fogadóépületet is felújítják. A megújult termekben lehetőség lesz jobban megismerkedni a vár történetével a vetítések és a kiállítások segítségével, a névadó Kinizsi Pál életével például animációkon keresztül lehet majd ismerkedni. A palotaszárnyban elhelyezkedő emeleti nagyteremben különböző események, kulturális programok lebonyolítását tervezik majd. Egyszóval egy sokkal jobb program lesz ide eljönni, és sokkal több emlékkel lehet hazatérni. Mi már alig várjuk! 

 

A nyitásig pedig nézzétek meg képgalériánkat, melyben először a tavalyi állapotban, majd utána az épülő várat lathatj! 


 


Balaton érdekesség hír kultúra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Hotel Balatonfenyves

Hotel Balatonfenyves – Kényeztető nyugalom egy meghitt, csöndes helyen, a...

Csónak

A csónak olyan vízijármű, melynek hossza a 7 métert és vízkiszorítása a három tonnát,...

Rendezvényhelyszín Budapesten

A rendezvények esetében különösen fontos, hogy megfelelő helyszínt találjunk. Egy rosszul...

Eladó ingatlan Balaton

Egy eladó ingatlan Balaton partján nem csupán csodás otthont, de örök ebfektetési...

Hétvége Bécsben

Hétvége Bécsben
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.