Kiszáradhat a Balaton évtizedeken belül! - Az unokáink már nem fognak a Balatonban fürdeni?

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Túl nagy a szárazság! – Az unokáink már nem fognak a Balatonban fürdeni?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Túl nagy a szárazság! – Az unokáink már nem fognak a Balatonban fürdeni?


2022/05/10
ZH

A globális felmelegedés akár hisszük, akár nem, hazánkat sem kíméli és könnyen lehet, hogy már 2050-re bekövetkezik a szárazság kora, de már tíz év múlva is alkalmatlanná válhat a tó vize a fürdőzésre!

Kiszárad a Balaton

Alkalmatlan lesz a Balaton a fürdésre?


Egyre több szakmai cikket olvashatunk a Balaton ökoszisztémájával kapcsolatban, és a leginkább feldolgozott téma, a tó lehetséges kiszáradását vizsgálja. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársa, Tóth Viktor is véleményt nyilvánított a témában.

 

Nagy szárazság jön Magyarországra


Tóth Viktor interjújában kifejtette, hogy az állandó emberi beavatkozások révén a tó állapota romlik. Ilyen beavatkozás a természeti folyamatokba, például a vízszint szabályozás. A Balaton ezek nélkül is teljesen jól meglenne. A magas és túlstabilizált szint mögött mindig gazdasági és turisztikai érdekek állnak, de a biológiai érdekek ezt nem igénylik, ugyanis a változó vízszintnek nem csak biológiai, de ökológiai és limnológiai előnyei is vannak, amiknek csak is a gazdasági érdekek mondhatnak ellent.


Balatoni ökoszisztéma


A balatoni kutatóintézet tihanyi székhelyű, ahol mindenki a Balaton védelmével foglalkozik, és gazdasági szempontból is vizsgálják az egyes szempontokat, azonban a tudományos tanácsokat sokszor megfogadják vagy megcáfolják a gazdasági szférában. A vízszintszabályozással kapcsolatban is ez volt a helyzet, ugyanis a szakemberek nem fogadták el a limnológiai kutatóintézet tudósainak aggályait.


Hozzá kell tenni, hogy a kutatók is támogatják a vízpótlást, de csak is azokban az időszakokban, amikor a tó vízgyűjtőjében nincsen elég csapadék. Ez a kérdés az, ami húsz éven belül igen fontos kérdéssé válhat!


Alacsony vízszint a Balatonon


Az élővilág mindig is alkalmazkodott az aktuális vízszinthez, a nád például alacsony vízszinten sarjad, míg magas vízszint esetén visszaszorul, és ilyenkor több a hínár és az alga is. 2019-ben több helyen is elterjedt az alga a Balatonban, amely ha tendecia alapon nézzük, akár egy évtizeden belül élhetetlenné varázsolja a Balaton vizét. Azért hívták fel erre a figyelmet, hogy a tó monitoring rendszerére felhívják a figyelmet, ugyanis már szükség lenne a modernizálásra, amivel ezt a jelenséget figyelni lehetne.

 

Teljesen ki fog száradni a Balaton


Tóth Viktor kutató szerint, 2035-re a tó fürdésre alkalmatlanná válhat és, akár 2050-re bekövetkezhet, hogy a tó teljesen kiszárad, ami egy nagyon rossz forgatókönyv lenne a jövőt tekintve, de mivel a biológiai rendszerek kaotikusak, ezért nem írhatóak le lineárisan.
A szakértő úgy gondolja, hogy itt csak az segíthet, ha a gazdasági érdekeltségű beavatkozásokat megszüntetnék és hallgatnának az ésszerű, tudományosan megalapozott tényekre.
 


Balaton érdekesség hír utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Fonyód Lighting ZRt. Csónakkikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a GE Lightning Zrt. fonyódi ...

Iránylat

Navigációs alapfogalom. Egy tárgy iránya a hajó­ról nézve, vagy két tárgy egymáshoz...

Gyári felújított turbófeltöltő

A gyári felújított turbófeltöltőket a turbófeltöltő gyárak maguk újítják fel és a...

Trapéz

Sok jolle és tőkesúlyos hajón hazsnálnak trapézt. Trapézolás közben a mancsaft, vagy pl...

Dinamikus dőlés

Az oldalt csúszó hajón a tőkesúly vagy az uszony a menetiránnyal szöget zár be, emiatt a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.